Kanapki z awokado - z czym jeść awokado na kanapce? Pomysł na śniadanie z awokado fit
SYLWIA STACHURA • dawno temu • 5 komentarzyNie masz pomysłu na drugie śniadanie albo przekąskę w ciągu dnia? Zrób kanapki z awokado - jednym z najzdrowszych produktów na świecie. Wypróbuj propozycje na smaczne, proste i kolorowe sandwicze pełne składników odżywczych.
Dlaczego awokado?
Moda na awokado ma swoje uzasadnienie – egzotyczny owoc jest dobrym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które pozytywnie działają na serce i układ krążenia, wspomagają pracę mózgu, a nawet ułatwiają odchudzanie.
Jedząc awokado, dostarczamy organizmowi potężnej dawki antyoksydantów oraz witamin C, E, K oraz z grupy B. Maślany miąższ zawiera również błonnik, który daje uczucie sytości i wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego. Zielony owoc zapewnia również porcję potasu – docenią to na pewno osoby, które regularnie ćwiczą. Potas jest niezbędny dla mięśni oraz utrzymania równowagi elektrolitów w organizmie.
Awokado można wykorzystać na wiele sposobów – zapiec z jajkiem, dodać do koktajlu lub sałatki. Inna opcja to pasta z awokado na chleb. Także kanapka z awokado z różnymi dodatkami to doskonała propozycja.
Sandwicz z awokado i jajkiem w koszulce
Składniki:
- 2 kromki chleba tostowego pełnoziarnistego,
- 1 jajko,
- garść szpinaku,
- miąższ z połowy awokado,
- sok z cytryny,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie rozpoczynamy od zrobienia pasty z awokado. W miseczce rozgniatamy widelcem miąższ z połówki awokado. Dodajemy sok z cytryny, sól i pieprz, odstawiamy.
Czas na jajko w koszulce. W rondelku zagotowujemy wodę (warto dodać do niej 2 łyżki octu). Jajko wbijamy do miseczki. Kiedy woda się gotuję, mieszamy ją łyżką tak, by wytworzył się wir – w jego środek delikatnie wlewamy jajko. Gotujemy przez 3 minuty, wyławiamy i osuszamy jajko na ręczniku papierowym.
Chleb podgrzać w tosterze lub zrumienić na patelni. Kromkę posmarować pastą z awokado, położyć kilka listków szpinaku, a na tym jajko w koszulce (posypać je solą i pieprzem). Na wierzchu układamy drugą kromkę pieczywa.
Kanapka z awokado i łososiem wędzonym
Składniki:
- 1 kromka chleba żytniego,
- serek kremowy do smarowania pieczywa,
- połowa awokado,
- duży plaster wędzonego łososia,
- sok z cytryny lub limonki,
- sól i pieprz.
Chleb posmarować serkiem kremowym. Na wierzchu rozłożyć plasterki awokado oraz wędzonego łososia. Kanapkę skropić sokiem z cytryny i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Kanapka z awokado i pomidorem
Składniki:
- 2 kromki chleba razowego,
- miąższ z połowy awokado,
- 1 pomidor,
- rukola,
- sok z cytryny,
- sól i pieprz.
Tym razem kładziemy bezpośrednio awokado na chleb. Na kromkach pieczywa położyć awokado pokrojone w plastry i lekko rozgnieść widelcem. Położyć kilka listków rukoli, a na wierzch plasterki pomidora. Kanapki skropić sokiem z cytryny i doprawić do smaku.
Ten artykuł ma 5 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze