Fit Wielkanoc: jajka na trzy sposoby
EWA RYCERZ • dawno temu • 3 komentarzeJajka pod różnymi postaciami są bohaterami wielkanocnych stołów. Jednak choć są kaloryczne i ciężkostrawne, można z nich wyczarować delikatne w smaku potrawy, które będą nie tylko smaczne, ale także lekkie, a jednocześnie syte. Idealne dla tych, którzy chcą być fit na Wielkanoc.
Sałatka z jajek, jajka faszerowane, w galarecie, zapiekane… Wielkanocnych potraw z jajek jest mnóstwo. Większość z nich ma jednak podstawową dla osoby dbającej o swoją figurę wadę – są ciężkostrawne i kaloryczne. Dlatego podpowiadamy, co przygotować na te święta, by nie obciążyły zbytnio, ani żołądka, ani wątroby.
Jajka faszerowane łososiem
Samo zdrowie. Białko z jajka jest lekkie, a dodany do żółtka jogurt naturalny dodaje świeżości także żółtku. Łosoś to pełnia witamy D.
Składniki na 4 porcje:
- 4 jajka;
- opakowanie wędzonego łososia;
- pęczek szczypiorku;
- jogurt naturalny – dowolna ilość ;
- przyprawy: sól, pieprz, młotkowana kolendra i inne, według uznania.
Wykonanie:
Jajka gotujemy na twardo, wyjmujemy żółtka. Mieszamy je z dowolną ilością jogurtu naturalnego. Celowo nie podjemy jego ilości – im więcej jogurtu, tym rzadsza konsystencja nadzienia. Przyprawiamy do smaku.
Białka nadziewamy niewielką ilością farszu, na górze układamy zwinięty w roladkę pasek łososia. W środek wkładamy szczypiorek, i – jeśli mamy taką możliwość – koperek. Smacznego!
Sałatka z jajkiem i awokado
Zamiast tradycyjnej sałatki proponujemy lekką, acz pożywną jej wersję.
Składniki:
- sałata lodowa;
- 3 jajka;
- awokado;
- pomidorki koktajlowe;
- lekki majonez;
- łuskany słonecznik;
- przyprawy.
Wykonanie:
Sałatę kroimy w drobne paseczki. Jajka gotujemy i studzimy. Kroimy w ćwiartki bądź ósemki. Awokado – w paseczki, pomidorki również w ćwiartki.
Sekret sałatki tkwi w tym, by jej w miarę możliwości nie mieszać. Na dno miseczki układamy sałatę i polewamy ją lekkim majonezem, na który przepis znajdziecie tutaj. Na cienką warstwę majonezu układamy pokrojone pomidorki koktajlowe, paseczki awokado i jajka. Całość posypujemy łuskanym słonecznikiem – według uznania oraz przyprawami. Smacznego!
Surowe roladki
Coś dla wielbicieli diety raw. Roladki z surowej cukinii i marchewki nadziewane farszem z jajek i jogurtu naturalnego przyprawionych świeżo mielonym pieprzem.
Składniki:
- 2 małe cukinie
- 2 spore marchewki
- jogurt naturalny
- pieprz
- 2 jajka
- natka pietruszki, koperek, szczypiorek, bazylia lub kiełki – do ozdoby
Wykonanie:
Cukinię i marchewkę dokładnie myjemy. Cukinię zostawiamy z skórce, marchewkę delikatnie z niej obieramy. Specjalnym nożykiem kroimy warzywa wzdłuż w cienkie plastry, staraj się, by się nie przerwały. Odkładamy.
Jajka gotujemy, studzimy i kroimy w malutką kostkę. Mieszamy z jogurtem i świeżo mielonym pieprzem.
Farsz nabieramy łyżką i kładziemy na początek plasterków z warzyw. Zawijamy i ustawiamy na talerzu. Dekorujemy natką lub innymi zielonymi listkami. Smacznego!
Ten artykuł ma 3 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze