Jajka na diecie - czy na diecie można jeść jajka? Nawet trzeba!
![Sylwia Stachura](https://i.wpimg.pl/20x20/m.fitness.wp.pl/sylwiafoto-27b55671d267619dc37dc.jpg)
Dieta osoby odchudzającej się powinna obfitować w produkty bogate w białko. Jednym z najlepszych źródeł tego składnika są jajka. Pełne witamin, związków mineralnych, a przy tym łatwe do przyrządzenia. Jajka na diecie odchudzającej to doskonały pomysł. Dlaczego warto sięgać po jajka w diecie?
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Jajka na odchudzanie. Ułatwiają utratę kilogramów
Czasem usłyszeć można pytanie: czy jajka odchudzają?
Środki ułatwiające odchudzanie
To potwierdzone naukowo — jedzenie jajek sprzyja odchudzaniu. W 2008 roku naukowcy z Uniwersytetu w Saint Louis wykazali, że osoby otyłe, które na śniadanie jadły jajka, schudły i zmniejszyły obwód talii efektywniej od tych, którzy spożywali kanapki.
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Co ciekawe, śniadanie w obu grupach miało taką samo wartość kaloryczną. Warto więc rozpocząć dzień od jajecznicy, omletu albo jajka na miękko. Jajka a dieta - to się świetnie komponuje!
Są źródłem białka
Dietetycy twierdzą, że śniadanie powinno dostarczać aż 20 gramów białka. Dzięki takiej ilości, w ciągu dnia jesteśmy mniej głodni i rzadziej sięgamy po niezdrowe przekąski. Dobrym rozwiązaniem jest jedzenie jajek o poranku – dwie sztuki zapewniają około 12 gramów protein.
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Zdrowe i uniwersalne
Jajka są łatwo dostępne, tanie, smaczne, a przy tym niesamowicie zdrowe. Są źródłem witamin A, D, E,K oraz z grupy B, a także związków mineralnych (głównie fosforu, wapnia, potasu, cynku i żelaza). Jedno jajko ma tylko 80 kalorii, dlatego świetnie nadaje się na dietę.
Jajka można przygotować na tysiące sposobów. Nie ograniczaj się do gotowanych i jajecznicy – spróbuj jajek w koszulce, zapiekanych w kokilkach i w formie past do kanapek. Szczególnie polecamy śniadanie w wersji arabskiej, czyli szakszukę.
Przepis na szakszukę:
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
- 2 jajka,
- 3 pomidory (lub puszka pomidorów pelati),
- 1 papryka,
- 1 mała cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- oliwa z oliwek,
- przyprawy: oregano, chili, kmin rzymski, słodka papryka, sól, pieprz,
- świeże zioła do dekoracji (np. szczypiorek, natka pietruszki, bazylia, kolendra).
Cebulę i czosnek posiekać. Podsmażyć na oliwie, następnie dodać pokrojone pomidory i paprykę. Doprawić ziołami, solą i pieprzem. Dusić przez około 10 minut, aż płyn nieco odparuje. Następnie zrobić w masie dwa wgłębienia i wbić w nie jajka. Przykryć patelnię, żeby jajka się ścięły. Po około 3 minutach danie będzie gotowe. Posypać świeżymi ziołami i podawać z pieczywem pełnoziarnistym.
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Najnowsze
![Pyszne źródła magnezu](https://i.wpimg.pl/95x95/m.fitness.wp.pl/adobestock-206755030-1-8394b8c77.jpg)
Pyszne źródła magnezu
MATERIAŁ PROMOCYJNY![Rowery – połącz pasję ze zdrowym trybem życia](https://i.wpimg.pl/95x95/m.fitness.wp.pl/20240627072721-g6409d328-6dd1aa4.jpg)
Ten artykuł ma 3 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze