Jajka na diecie - czy na diecie można jeść jajka? Nawet trzeba!
SYLWIA STACHURA • dawno temu • 3 komentarzeDieta osoby odchudzającej się powinna obfitować w produkty bogate w białko. Jednym z najlepszych źródeł tego składnika są jajka. Pełne witamin, związków mineralnych, a przy tym łatwe do przyrządzenia. Jajka na diecie odchudzającej to doskonały pomysł. Dlaczego warto sięgać po jajka w diecie?
Jajka na odchudzanie. Ułatwiają utratę kilogramów
Czasem usłyszeć można pytanie: czy jajka odchudzają?
To potwierdzone naukowo — jedzenie jajek sprzyja odchudzaniu. W 2008 roku naukowcy z Uniwersytetu w Saint Louis wykazali, że osoby otyłe, które na śniadanie jadły jajka, schudły i zmniejszyły obwód talii efektywniej od tych, którzy spożywali kanapki.
Co ciekawe, śniadanie w obu grupach miało taką samo wartość kaloryczną. Warto więc rozpocząć dzień od jajecznicy, omletu albo jajka na miękko. Jajka a dieta - to się świetnie komponuje!
Są źródłem białka
Dietetycy twierdzą, że śniadanie powinno dostarczać aż 20 gramów białka. Dzięki takiej ilości, w ciągu dnia jesteśmy mniej głodni i rzadziej sięgamy po niezdrowe przekąski. Dobrym rozwiązaniem jest jedzenie jajek o poranku – dwie sztuki zapewniają około 12 gramów protein.
Zdrowe i uniwersalne
Jajka są łatwo dostępne, tanie, smaczne, a przy tym niesamowicie zdrowe. Są źródłem witamin A, D, E,K oraz z grupy B, a także związków mineralnych (głównie fosforu, wapnia, potasu, cynku i żelaza). Jedno jajko ma tylko 80 kalorii, dlatego świetnie nadaje się na dietę.
Jajka można przygotować na tysiące sposobów. Nie ograniczaj się do gotowanych i jajecznicy – spróbuj jajek w koszulce, zapiekanych w kokilkach i w formie past do kanapek. Szczególnie polecamy śniadanie w wersji arabskiej, czyli szakszukę.
Przepis na szakszukę:
- 2 jajka,
- 3 pomidory (lub puszka pomidorów pelati),
- 1 papryka,
- 1 mała cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- oliwa z oliwek,
- przyprawy: oregano, chili, kmin rzymski, słodka papryka, sól, pieprz,
- świeże zioła do dekoracji (np. szczypiorek, natka pietruszki, bazylia, kolendra).
Cebulę i czosnek posiekać. Podsmażyć na oliwie, następnie dodać pokrojone pomidory i paprykę. Doprawić ziołami, solą i pieprzem. Dusić przez około 10 minut, aż płyn nieco odparuje. Następnie zrobić w masie dwa wgłębienia i wbić w nie jajka. Przykryć patelnię, żeby jajka się ścięły. Po około 3 minutach danie będzie gotowe. Posypać świeżymi ziołami i podawać z pieczywem pełnoziarnistym.
Ten artykuł ma 3 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze