Żelatyna dobra nie tylko w kuchni. Oto 5 korzyści dla zdrowia, które przynosi jej stosowanie

Żelatyna to substancja, która dla naszego organizmu potrafi zdziałać prawdziwe cuda. Jest bezbarwna oraz ma charakterystyczną konsystencję żelu. Uzyskiwana jest w wyniku gotowania w wodzie kości i tkanek łącznych zwierząt. Składa się ona aż w 98 proc. z białka, w 2 proc. z soli mineralnych.

123rf

Ten artykuł ma 6 stron:

Żelatyna dobra nie tylko w kuchni

Najczęściej używamy jej do przygotowywania deserów oraz innych dań. Żelatyna sprawdza się doskonale nie tylko w kuchni. Posiada także wiele właściwości prozdrowotnych, dlatego jest często składnikiem domowych mikstur, które mają pomóc nam wyleczyć różne dolegliwości.

Przekąski i desery dla sportowców

Jakie konkretnie korzyści mogą płynąć ze stosowania żelatyny? Oto 5 przykładów leczniczego działania tej substancji.

Zobacz również: Wiosenny detoks

Kontynuuj czytanie na kolejnych stronach:

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

Substancje, których powinniśmy unikać po 30. roku życia Przepis na koktajl proteinowy Z czym do chleba? Trzy przepisy na fit pasty kanapkowe Jesienna tarta z dyni i tofu Napój, który oczyszcza wątrobę. Przepis Anny Lewandowskiej Nie musisz się obawiać, jedząc te ciasta. Są zdrowe i nie tuczą Zdrowe desery Ewy Chodakowskiej bez mleka zwierzęcego i jego pochodnych 9 rzeczy, których nie powinno się robić przed seksem Daktylowa tarta z kremem kokosowym Brownie z batatem i rodzynkami Pierniczki Fit Home Made Domowy budyń waniliowy - bez glutenu Sałatka na lunch z 4 składników, która syci aż do kolacji Przepis na niskokaloryczną galaretkę z BCAA Pierniczki bez glutenu, bez laktozy i bez jajek Owsianka z jabłkiem i migdałami (bez laktozy) FIT ciasteczka - bez mąki i cukru Fit ciasto z masła orzechowego Placki z płatków owsianych. Prosty przepis Anny Lewandowskiej Odchudzające przepisy: jajko zapiekane w awokado Oto co Ewa Chodakowska poleca jeść na drugie śniadanie. Pięć przepisów Warzywne i owocowe sałatki poniżej 200 kcal Wegański sernik z awokado bez pieczenia Przez trzy dni jadłam tylko kaszę gryczaną i surowe warzywa. Tak oczyszczałam organizm

Popularne w tym tygodniu:

Fit ciasto z masła orzechowego Odchudzające przepisy: jajko zapiekane w awokado Daktylowa tarta z kremem kokosowym Nie musisz się obawiać, jedząc te ciasta. Są zdrowe i nie tuczą Oto co Ewa Chodakowska poleca jeść na drugie śniadanie. Pięć przepisów Sałatka na lunch z 4 składników, która syci aż do kolacji Brownie z batatem i rodzynkami Zdrowe desery Ewy Chodakowskiej bez mleka zwierzęcego i jego pochodnych Z czym do chleba? Trzy przepisy na fit pasty kanapkowe Przepis na koktajl proteinowy Domowy budyń waniliowy - bez glutenu Placki z płatków owsianych. Prosty przepis Anny Lewandowskiej