5 produktów, które sprawiają, że jesteśmy smutni
Miałeś zły dzień, więc zamiast zdrowej sałatki z chudym mięsem z piekarnika, wybierasz na kolację mrożoną pizzę, paczkę czipsów i schłodzone piwo – ten scenariusz zna większość z nas. O tym, że niektóre produkty spożywcze poprawiają humor, już wiemy. Tak jest np. z gorzką czekoladą, która wyzwala serotoninę, czyli hormon szczęścia. Okazuje się jednak, że są też takie, które sprawiają, że stajemy się smutni.
Ten artykuł ma 5 stron:
Ciastka
Uczucie błogiego szczęścia po zjedzeniu ciastek i innego rodzaju słodyczy jest bardzo krótkotrwałe i złudne. To wynik wzrostu stężenia glukozy we krwi, co dodaje nam energii i sprawia, że czujemy się bardziej szczęśliwi. Poziom cukru po chwili jednak opada, a z nim znika cała nasza radość.
Tylko dieta bogata w produkty pełnoziarniste, owoce i warzywa może przyczynić się do polepszenia nastroju na dłużej. Pamiętaj o tym, gdy kolejny raz będziesz chciał kupić ciastka, by poprawić sobie humor po ciężkim dniu w pracy.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze