Zielona dieta a odchudzanie
MAGDALENA WAWSZCZAK • dawno temu • 4 komentarzeZielona herbata powinna być elementem każdej diety. Ponieważ ma ona właściwości oczyszczające, pijąc ją, można oczyścić organizm ze zbędnych toksyn. Nie tylko zielona herbata ma takie właściwości, ale także zielone zioła, owoce i warzywa, które powinny znaleźć się w jadłospisie.
Zielono i modnie
Coraz bardziej popularna staje się zielona dieta, której efekty są bardzo szybko widoczne. Na czym ona polega? Dominują w niej zielone warzywa i owoce, ponieważ są nie tylko bogate w składniki mineralne i witaminy, ale także w antyoksydanty. Bardzo ważny jest chlorofil, czyli zielony barwnik, który ma pozytywny wpływ na proces oczyszczania organizmu z toksyn, co wpływa na poprawę wyglądu cery, wzmacnia odporność organizmu, poprawia metabolizm. Innymi zaletami chlorofilu jest redukcja objawów przemęczenia, wspomaganie układu pokarmowego, krwionośnego. Jakie warzywa i owoce zawierają chlorofil? Mogą to być rośliny liściaste, np. kapusta, natka pietruszki, szpinak czy mięta, a z owoców np. agrest czy jabłka.
Jak powinna wyglądać zielona dieta?
Oczywiście oprócz właściwie zbilansowanej diety odchudzanie powinno być poparte motywacją. Tego rodzaju dieta nie ma żadnych ograniczeń kalorycznych, dostarcza wielu składników odżywczych we właściwych proporcjach, dlatego może być stosowana nawet przez kilka miesięcy. Główną zasadą diety jest właściwe rozplanowanie jadłospisu. Chodzi o to, aby przynajmniej 2–3 posiłki zawierały zielone warzywa lub owoce. Oprócz tego należy spożywać produkty, które w swoim składzie zawierają rozpuszczalny błonnik, np. jogurty maślane, ryby, chude mięso, płatki owsiane. Oczywiście z diety należy wyeliminować ciężkostrawne produkty, żywność wysokoprzetworzoną. Dodatkowo trzeba pamiętać o wypijaniu przynajmniej 2 litrów płynów. Oczywiście zalecana jest wysokominarelizowana niegazowana woda, można także robić koktajle z zielonych warzyw i owoców.
Ten artykuł ma 4 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze