Jak schudnąć bez wyrzeczeń?
Zdrowa dieta nie musi być związana z wyrzeczeniami. Wystarczy racjonalnie się odżywiać się, aby zredukować tkankę tłuszczową. Wówczas nie będzie konieczne wprowadzenie diety na odchudzanie.
Jak schudnąć?
Pierwszym krokiem do zgrabnej sylwetki jest zmiana sposobu robienia zakupów. Kupowanie tylko tych produktów, które są niezbędne, a nie tych, na które mamy ochotę, sprawi, że wyeliminujemy złe nawyki żywieniowe. Przed wyjściem do sklepu powinniśmy przygotować listę zakupów, a w czasie pobytu w supermarkecie skrupulatnie ją realizować. Nie decydujmy się na zakup opakowań XL tylko dlatego, że ich cena jest okazyjna, ponieważ prowokują spożywanie większych porcji danego produktu. Zakupy powinniśmy robić bez pośpiechu, czytając uważnie etykiety. Sprawdzajmy składy produktów typu light i tych niskotłuszczowych. Do sklepu powinniśmy udać się po zjedzonym posiłku. Wówczas unikniemy zakupu nadmiernej ilości niezdrowych produktów spożywczych.
Co jeść, żeby schudnąć?
Aby ustalić przyczynę przybierania na wadze, należy sprawdzić, ile kalorii zawierają produkty, które znajdują się w naszej kuchni. Nie musimy rezygnować z ulubionych smaków – możemy je zastąpić zdrowymi przekąskami: zamiast jogurtów owocowych wybierajmy naturalne o niskiej zawartości tłuszczu (od 0 do 3 proc.), które samodzielnie wzbogacimy o świeże owoce. Jogurt naturalny to również alternatywa dla śmietany i majonezu. Osoby, które nie potrafią zrezygnować z majonezu, powinny wybierać produkt typu light. Z kolei słodzone napoje i nektary powinniśmy zastąpić sokami w 100 proc. naturalnymi. Warto ograniczyć spożycie alkoholu i napojów gazowanych, które są źródłem pustych kalorii. Jeżeli przywykliśmy jeść na śniadanie płatki, powinniśmy sprawdzić zawartość tłuszczu na ich opakowaniu i ewentualnie zastąpić je domowym muesli. Jako przekąskę pomiędzy posiłkami zamiast orzeszków z solą lub miodem wybierajmy te bez dodatków.
Powodem tycia są gotowe zupy i sosy w proszku. Zawierają m.in. konserwanty, dlatego powinniśmy je wyeliminować z jadłospisu zdrowej diety. Podobnie powinniśmy postąpić w przypadku gotowych dań, na przykład krokietów, pierogów, pizzy, które zazwyczaj są wysokokaloryczne, bogate w tłuszcze i konserwanty. Ze zdrowego menu warto również wykreślić białe pieczywo. Jeżeli jesteśmy miłośnikami serów topionych, ze względu na kondycję fizyczną powinniśmy ograniczyć spożywaną ilość lub zupełnie zrezygnować z ich jedzenia.
Jak jeść, aby schudnąć?
W diecie odchudzającej istotną rolę odgrywa nie tylko to, co jemy, ale również to, jak jemy. Wystarczy pamiętać o przestrzeganiu kilku prostych wskazówek, które zapewnią efektywne odchudzanie. Po pierwsze, powinniśmy pić z wąskich i niedużych szklanek i kieliszków. Okazuje się, że przyjmując płyny z szerokich i niskich naczyń, wypijamy ich niemal 50 proc. więcej. Po drugie, wszelkie posiłki należy podawać na mniejszych talerzach. Duże półmiski powodują, że bez świadomości zjadamy większe porcje. Po trzecie, warto jeść bez pośpiechu, ponieważ impuls o sytości jest wysyłany do mózgu dopiero po 20 minutach od rozpoczęcia konsumpcji (w rezultacie zjemy mniej). Po czwarte, nie powinniśmy się objadać – lepiej będzie, jeżeli kończąc posiłek, poczujemy lekki niedosyt. Po piąte, po posiłku warto zdecydować się na aktywność fizyczną, na przykład spacer.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze