Sposoby na przyspieszenie odchudzania
PAULINA BANAÅšKIEWICZ-SURMA • dawno temuJak szybko schudnąć? To pytanie zadaje wiele osób, które cierpiÄ… z powodu nadwagi lub otyÅ‚oÅ›ci. Sposobem na odchudzanie jest zdrowa dieta i aktywność fizyczna. Dodatkowo można siÄ™gnąć po Å›rodki na odchudzanie.
Åšrodki na odchudzanie
Efektywne odchudzanie zapewni nam nie tylko zdrowa dieta, ale i ćwiczenia lub dowolna aktywność fizyczna (spacery, jazda na rowerze). Warto jeść owoce (oprócz bananów, które są bogate w cukier) oraz warzywa. Należy pić duże ilości wody mineralnej. Dodatkowo warto włączyć do jadłospisu naturalne metody na odchudzanie. Dostarczając organizmowi takich substancji jak ocet jabłkowy, hoodia i fasolamina, przyspieszymy proces przemiany materii i ograniczymy odczuwanie głodu.
Pierwszym preparatem wspomagającym odchudzanie jest ocet jabłkowy, który oczyszcza organizm z substancji toksycznych i usuwa nadmiar wody. Zawarta w nim pektyna aktywizuje soki żołądkowe i enzymy trawienne, wskutek czego poprawia trawienie i usprawnia proces spalania tłuszczów. Ocet jabłkowy jest bogaty w witaminy i minerały, których organizm potrzebuje, by prawidłowo funkcjonować. Jeżeli połączymy stosowanie octu z produktami bogatymi w błonnik, bardzo szybko odnotujemy spadek wagi.
Innym suplementem na odchudzanie jest fasolamina, czyli ekstrakt z białej fasoli. Jest ona odpowiedzialna za blokowanie enzymu, który rozkłada skrobię na cukry proste (nadmiar cukrów w organizmie jest przyczyną powstawania tkanki tłuszczowej). Dzięki niej nie dochodzi do rozpadu skrobi, która jest usuwana z organizmu w takiej formie, w jakiej została przyjęta.
Hoodia Gordonii to roślina odchudzająca, która pochodzi z Afryki. Jest odpowiedzialna za niwelowanie uczucia głodu na skutek przesyłania do mózgu informacji o sytości, mimo że osoba, która ją stosuje, zjadła niewielki objętościowo posiłek. Hoodia umożliwia zmniejszenie liczby przyjmowanych wraz z pożywieniem kalorii o połowę.
BÅ‚onnik na odchudzanie
Błonnik pokarmowy wpływa na funkcjonowanie przewodu pokarmowego – usprawnia perystaltykę jelit, dzięki czemu produkty przemiany materii są szybko usuwane z organizmu. Właściwa dzienna porcja błonnika to od 28 do 45 gramów. Niedobór tego składnika pokarmowego powoduje otyłość na skutek kumulacji resztek pokarmowych, które nie zostały sprawnie wydalone.
Błonnik jest odpowiedzialny za powolne wchłanianie węglowodanów w jelitach. Ponadto zapobiega zaburzeniom trawienia, m.in. takim dolegliwościom jak zaparcia, ponieważ pomaga w równomiernym rozprowadzeniu treści pokarmowej. Błonnik pęcznieje w żołądku, gwarantując poczucie sytości. Poza tym pokarm, który zawiera włókno pokarmowe, dłużej pozostaje w żołądku, zatem przez dłuższy czas nie odczuwamy głodu.
Średnie spożycie błonnika wśród Polaków wynosi około 15 gramów na dobę. Aby zapewnić organizmowi dzienną dawkę błonnika, należy spożywać takie produkty spożywcze jak owoce (świeże i suszone) i warzywa, pełnoziarniste makarony, kasze i ryż, otręby, orzechy, przetwory warzywne i owocowe.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze