Souping - nowa metoda oczyszczania organizmu. Na czym polega detoks zupowy?
KATARZYNA KRUPKA • dawno temu • 2 komentarzeNowa metoda detoksu opanowaÅ‚a już Stany Zjednoczone, teraz wkracza do Europy. Sprawdź, czym jest souping i poznaj jego najwiÄ™ksze zalety. Oto zupowy detoks.
Souping vs. juicing
Zaledwie kilka lat temu świat zwariował na punkcie oczyszczania świeżo przygotowanymi sokami z warzyw i owoców (tzw. juicing), a już dziś przerzuca się na detoks zupami. Podobno tak zwany "souping" ma być znacznie zdrowszą alternatywą koktajlowego detoksu.
Większość osób stosujących przez dłuższy czas dietę na bazie soków czuje się zdenerwowana, głodna i zmęczona. Tymczasem w zupie znajdują się całe kawałki warzyw i owoców, które zapewniają uczucie sytości na dłużej.
Potrzeba różnorodności
Odchudzający detoks sokami to szybka droga do oczyszczenia organizmu ze szkodliwych toksyn oraz doskonały sposób na dostarczenie mu niezbędnych witamin i minerałów. Jednak aby chudnąć zdrowo, potrzebujesz zrównoważonej diety, a to oznacza, że również jedzenia pod różnymi postaciami. To, co niepokoi w juicingu, to przede wszystkim duże ilości cukru przyjmowane wraz z owocami oraz brak wystarczającej ilości protein i błonnika. Zapotrzebowanie na te składniki idealnie pokrywają natomiast zupy.
Detoks za pomocÄ… zup to bardziej wszechstronna metoda oczyszczania — można je jeść w różnych formach — do wyboru masz zupy zimne i gorÄ…ce, warzywne i owocowe, gotowane na bulionach warzywnych lub woÅ‚owych. Wybór jest ogromny. Różnorodność ta nie tylko pozwala na stosowanie detoksu przez dÅ‚uższy czas, ale także pomaga przetrwać przerwy pomiÄ™dzy kolejnymi posiÅ‚kami. Warto również pamiÄ™tać, że surowe produkty spożywcze sÄ… znacznie trudniejsze do strawienia.
Rozgrzej organizm od wewnÄ…trz
Już w starożytnej medycynie indyjskiej doskonale znane były bezcenne właściwości zup. Zgodnie z Ayurveda-Agni to nic innego, jak "siła transformująca", czyli "ogień, który rozpala nasz organizm od wewnątrz", sprawiając, że wszystkie funkcje metaboliczne i trawienne ulegają poprawie. Kiedy spożywamy wyłącznie zimne napoje i posiłki, gasimy nimi tę wewnętrzną siłę. Przez to osłabiamy nasze ciało i narażamy je na takie dolegliwości trawienne, jak np. wzdęcia.
ChÅ‚odne zupy na wiosnÄ™, gorÄ…ce — późnÄ… jesieniÄ…
Podczas stosowania soupingu warto trzymać siÄ™ kilku najważniejszych zasad, aby uzyskać jak najlepsze efekty. Po pierwsze, detoks gorÄ…cymi zupami powinniÅ›my stosować podczas chÅ‚odniejszych miesiÄ™cy — kiedy organizm potrzebuje wiÄ™cej ciepÅ‚a. Zimno osÅ‚abia system immunologiczny, dlatego tak ważne jest, aby odpowiednio go rozgrzać. Oczyszczanie chÅ‚odnikami najlepiej rozpocząć wiosnÄ… lub latem.
Ważne wskazówki
Jak każde oczyszczenie, również i to musi być przeprowadzone wyjÄ…tkowo ostrożnie — talerz zupy powinien dostarczać minimum 120 kcal. Nie wszystkie z nich sÄ… jednakowo korzystne dla organizmu. Najlepiej trzymać siÄ™ z dala od zup na bazie Å›mietany — sÄ… wyjÄ…tkowo kaloryczne i mogÄ… zawierać niezdrowe tÅ‚uszcze.
Jeśli decydujesz się na detoks, pamiętaj, że musisz uzbroić się w cierpliwość. Stosuj go dłużej niż przez weekend. Podobnie jak w przypadku pozostałych diet oczyszczających, souping też wymaga czasu, aby przyniósł długotrwałe efekty. Dodatkowo, aby je utrzymać, rób detoks systematycznie. Przekonasz się, że pomoże ci nie tylko utrzymać prawidłową wagę, ale także świetne zdrowie.
JeÅ›li dopiero rozpoczynasz oczyszczanie, nie zapominaj o odpoczynku i odpowiedniej iloÅ›ci snu — jeÅ›li to możliwe, zafunduj sobie dwudziestominutowÄ… drzemkÄ™ w ciÄ…gu dnia, a skutecznie opanujesz niepohamowane ataki gÅ‚odu.
Nie rozpoczynaj niczego na siłę, nie zmuszaj się, jeśli czujesz, że to nie jest właściwy moment na oczyszczanie. Obserwuj swoje ciało, aby wiedzieć, jakie sygnały ci wysyła.
Jeśli już podjąłeś decyzję o detoksie, zacznij wszystko powoli. Na początek włącz do swojego menu więcej warzyw. Po pewnym czasie niech w twojej diecie znajdzie się chociaż jedna porcja zupy dziennie. Po dwóch tygodniach zacznij odżywiać się wyłącznie nimi.
Pyszne przepisy dla zdrowia i urody
Zupy najlepiej gotować samodzielnie w domu. Jeśli brakuje ci czasu, możesz również poszukać w internecie firm, które oferują dietetyczny catering, i wykupić pakiet posiłków z dostawą do pracy. Pamiętaj jednak, że przygotowanie własnej zupy będzie znacznie tańsze i wcale nie jest tak pracochłonne, jak ci się wydaje.
Minestrone sekretem młodości
Śródziemnomorski, jarzynowy przysmak doskonale oczyszcza wątrobę. Włosi uważają ją za zupę, która zapewnia młodość i długowieczność, dlatego włącz ją koniecznie do swojego detoksu.
Do przygotowania minestrone będziesz potrzebować:
- oliwÄ™ z oliwek,
- dużą marchewkę,
- dużego pora,
- seler,
- puszkÄ™ fasoli (wybierz ulubiony rodzaj),
- cebulÄ™,
- trzy pomidory,
- makaron razowy lub bezglutenowy,
- świeże zioła: bazylię, natkę, oregano i inne ulubione przyprawy,
- kapustę pekińską,
- parmezan.
Wszystkie warzywa pokrój w kostkÄ™, gotuj w litrze wody z dodatkiem trzech Å‚yżek oliwy z oliwek przez 30 minut. Po upÅ‚ywie pół godziny wrzuć do garnka fasolÄ™. Gotuj jeszcze 15 minut. W osobnym naczyniu ugotuj makaron — zgodnie z instrukcjÄ… na opakowaniu. Po odcedzeniu wsyp go do zupy. Powinna być gÄ™sta — jeÅ›li nie jest, zwiÄ™ksz ogieÅ„ i pozwól wodzie odparować, ewentualnie możesz dodać wiÄ™cej różnokolorowej fasoli. Talerze, w których bÄ™dziesz podawać minestrone, posyp startym parmezanem. Wlej zupÄ™ i gotowe!
Zupa podawana jest w różnych wersjach, dlatego zamiast makaronu możesz wykorzystać ryż lub kaszę. Wiele rodzin włoskich nie trzyma się również jednego, ścisłego przepisu, a do przygotowania minestrone używa wszystkiego, co znajdzie w domowym ogródku. Pamiętaj również, że im dłużej będziesz gotować warzywa, takie jak pomidory czy marchew, tym więcej wydobędziesz z nich cennych składników – np. uwalniany podczas duszenia pomidorów likopen o właściwościach przeciwrakowych oraz karotenoidy zawarte w gotowanej marchewce, które podnoszą odporność organizmu.
Ten artykuł ma 2 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze