Czym jest slow food?
![Paulina Banaśkiewicz-Surma](https://i.wpimg.pl/20x20/m.fitness.wp.pl/zdjecie-jpg-46cd4a7091b3b1d902f9.jpg)
Zdrowe żywienie jest podstawą życia w dobrej kondycji fizycznej, jak i psychicznej. To powód dużej popularności idei slow good – przeciwieństwa kultury fast food. Dlaczego warto dołączyć do grona zwolenników ruchu slow food?
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Co to jest slow food?
Slow food to ruch społeczny, który stanowi przeciwieństwo kultury jedzenia fast foodów. Jest wyrazem sprzeciwu wobec życia w biegu, dlatego też jego symbolem jest ślimak – zwierzę powolne, które nie wpisuje się w krajobraz współczesnego świata. Slow food to nie tylko modny trend na świecie, ale również organizacja non-profit, którą założył Carlo Petrini we Włoszech w 1986 roku (polski odział powstał w 2002 roku).
Istota slow food
Nurt slow food zakłada ochronę tradycyjnej kuchni różnych regionów danego kraju i obszarów świata. W tym celu uruchomiono program Arka Smaku, który zakłada ochronę produktów spożywczych, roślin i zwierząt zagrożonych zagładą (polskie produkty objęte ochroną to czerwona krowa z Małopolski, oscypek i miody pitne).
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Członkom ruchu przyświeca chęć promowania zakupów żywności pochodzącej z lokalnych upraw, jak również tradycyjnych sposobów jej produkowania – na podstawie starych przepisów i sprawdzonych receptur.
Propaguje się również celebrowanie posiłków – jedzenie bez pośpiechu, delektowanie się smakiem i aromatem potraw. Slow food to przeciwieństwo zakupów w barach szybkiej obsługi i jedzenia dań gotowych odgrzanych w mikrofalówce. Zmiana sposobu żywienia ma zapobiec chorobom cywilizacyjnym, takim jak otyłość i nadwaga.
Diety odchudzające
Celem ruchu slow food jest edukowanie ludzi na temat konsekwencji jedzenia dań typu fast food. Lobbuje się także na rzecz wsparcia farm organicznych, a przeciwko żywności modyfikowanej genetycznie i stosowaniu pestycydów.
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Istotą slow food jest nie tylko nieśpieszna konsumpcja zdrowych pokarmów, ale i zwolnienie tempa życia. Propaguje się przeznaczanie mniejszej ilości czasu na pracę i obowiązki, a większej na odpoczynek na łonie natury. Taki tryb życia ma zaowocować poczuciem wewnętrznej harmonii, zminimalizowaniem ryzyka zachorowania na cukrzycę, choroby nowotworowe i zawał serca.
Jedzenie slow food
Żywność w stylu slow food jest niskoprzetworzona (wysokoprzetworzone produkty spożywcze są pozbawione witamin i substancji odżywczych). Niedopuszczalne jest miksowanie produktów, smażenie i oddziaływanie wysokim ciśnieniem. W przemyśle spożywczym działającym zgodnie z tą ideą nie stosuje się barwników, konserwantów, polepszaczy smaku i aromatów. Wykorzystuje się jedynie tradycyjne metody, takie jak duszenie, wędzenie i marynowanie.
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Najnowsze
![Pyszne źródła magnezu](https://i.wpimg.pl/95x95/m.fitness.wp.pl/adobestock-206755030-1-8394b8c77.jpg)
Pyszne źródła magnezu
MATERIAŁ PROMOCYJNY![Rowery – połącz pasję ze zdrowym trybem życia](https://i.wpimg.pl/95x95/m.fitness.wp.pl/20240627072721-g6409d328-6dd1aa4.jpg)
Ten artykuł ma 9 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze