Slow food

Istotą ruchu społecznego slow food (którego symbolem jest ślimak) jest ochrona tradycyjnej kuchni, m.in. przepisów kulinarnych i ich twórców. Program obejmuje promocję celebrowania posiłków, zdrowego odżywiania, edukację na temat ryzyka spożywania dań typu fast food (prowadzących do chorób cywilizacyjnych – otyłości i nadwagi) i lobbowanie przeciwko GMO – żywności modyfikowanej genetycznie. Propaguje niespieszne jedzenie, delektowanie się smakiem i aromatem potraw.

Slow Food to również nazwa własna organizacji non-profit, która powołała do życia program odbudowy bioróżnorodności (tzw. Arka Smaku). W grupie chronionych produktów z Polski znajduje się czerwona krowa hodowana w Małopolsce, oscypki i miód pitny, a pochodzących z innych krajów m.in. olej arganowy.

Filozofia zdrowego stylu życia zakłada przeznaczanie mniej czasu na pracę i obowiązki, a więcej na obcowanie z naturą. Zdaniem lekarzy, spowolnienie tempa życia i zdrowe żywienie pomagają uniknąć zawału serca, cukrzycy i chorób nowotworowych.

Czym jest slow food?

... Zdrowe żywienie jest podstawą życia w dobrej kondycji fizycznej, jak i psychicznej. To powód dużej popularności idei slow good – przeciwieństwa kultury fast food. Dlaczego warto dołączyć do grona zwolenników ruchu slow food? ... Co to jest slow ...

dawno temu

Jogging w tempie slow. Doskonały sposób na zgrabne uda

... Czy można biegać wolniej niż chodzić? Oczywiście! W właśnie tkwi sekret slow joggingu, stworzonej przez prof. Tanakę z Japonii metody, która nie tylko pozwala schudnąć, ale także poprawia humor i pozytywnie nastraja na przyszłość. ... dziennie ...

dawno temu

Poznaj przepisy na zdrowe domowe burgery

... Zdrowy fast food – brzmi nieprawdopodobnie? To mit! Gotując w domu, możesz stworzyć mniej kaloryczne wersje swoich ulubionych potraw z restauracji szybkiej obsługi. Dzięki sprytnym sztuczkom ... i odpowiednim produktom nawet burger może stać się ...

dawno temu

"Zawsze byłem tym najgrubszym". Niesamowita metamorfoza

... , uświadomił sobie, że nie panował nad swoją wagą. Ani nad swoim życiem. Dziś 26-letni agent nieruchomości z Ontario (Kanada) wygląda zupełnie inaczej. Nie przypomina mężczyzny sprzed roku. Wykluczenie z diety jedzenia typu fast food przyniosło ...

dawno temu

Czy przechowywane potrawy mogą być niebezpieczne?

... przyrządzona potrawa zetknęła się z innym produktem zakażonym. Za największego winowajcę zatruć uważa się bakterię Campylobacter, która zgodnie z Food Standards Agency, występuje u ponad 65% kurcząt ... być ostudzone do temperatury pokojowej i ...

dawno temu

Powiązane Tematy

Popularne tematy

Zobacz wszystkie