Pizza z kalafiora, pizza na kalafiorowym spodzie - przepis
REDAKCJA WP FITNESS • dawno temu • 1 komentarzPizza z kalafiora to propozycja dania obiadowego dla osób na diecie bezglutenowej i tych, które odżywiają się zdrowo. W opozycji do typowego fast foodu z punktu gastronomicznego, który jest prawdziwą bombą węglowodanową i kaloryczną, pizza na spodzie z kalafiora nie dostarcza wielu kalorii. Jedna porcja (około 100 gramów) to niespełna 30 kcal.
Pizza kalafiorowa — lista składników:
- 550 gramów różyczek kalafiora,
- 250 gramów sera mozzarella (light),
- 2 jajka,
- 2 gramy kopru,
- 10 gramów natki pietruszki,
- 10 gramów bazylii,
- 5 gramów oregano.
Fit pizza z kalafiora — sposób przygotowania:
- Rozgrzewamy piekarnik do temperatury około 210 stopni.
- Blendujemy różyczki kalafiora na bardzo drobne kawałki.
- Do miski wrzucamy rozdrobniony kalafior, pokruszony ser i jajka. Wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
- Na pergaminie formujemy pizzę, posypujemy ziołami i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
- Pieczemy przez około 20 minut (aż spód lekko zbrązowieje).
- Wyjmujemy pizzę i rozkładamy na niej dowolne dodatki (na przykład pomidory). Wkładamy ponownie do piekarnika na 10 minut.
- Posypujemy liśćmi bazylii i jemy bez wyrzutów sumienia!
Zobacz też: Odchudzone fast-foody
Pizza z kalafiora — kcal
Wartości odżywcze pizzy z kalafiora (na 100 gramów):
- energia: 29,7 kcal,
- białko: 3,27 g,
- tłuszcze: 0,7 g,
- węglowodany: 4,75 g.
Autor przepisu: Jakub Mościcki
Ten artykuł ma 1 komentarz
Pokaż wszystkie komentarze