Fit Wielkanoc: przepis na majonez z serka wiejskiego
EWA RYCERZ • dawno temu • 1 komentarzWielkanoc zbliża się wielkimi krokami. A wraz z nią przepyszne sałatki i dania z jajek, do których wykorzystujemy majonez. Sprawdź, co należy uczynić, by ten sos w tym roku zyskał na lekkości. Jak zrobić majonez dietetyczny? Oto przepis na fit majonez, który sprawi, że będzie to fit Wielkanoc!
Majonez to podstawa wielkanocnych potraw — dodajemy go także do kanapek lub ulubionych przekąsek. Jednak zamiast jego tłustej, kalorycznej i tradycyjnej wersji w tym roku postaw na lekkość, nowoczesność i pyszny smak. Poniżej znajdziecie przepis na niskokaloryczny majonez z serka wiejskiego.
Fit majonez — przepis
Przepis jest łatwy i szybki w wykonaniu. Potrzebne nam będą:
- Opakowanie serka wiejskiego
- 1 jajko;
- łyżeczka musztardy (rodzaj w zależności od upodobań);
- łyżeczka soku z cytryny;
- szczypta soli;
- 2 szczypty pieprzu;
- 2 szczypty ksylitolu;
- łyżeczka octu (może być winny lub jabłkowy);
- łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego.
Wykonanie:
Jajko gotujemy przez około 7–8 minut. Po zagotowaniu zalewamy bardzo zimną wodą i czekamy, aż troszeczkę ostygnie. Obieramy — jajko ma być ciepłe.
Podczas gotowania jajka w misce mieszamy: serek wiejski, sok z cytryny, oliwę lub olej, musztardę, ocet i ksylitol. Na końcu kroimy jeszcze ciepłe jajko w drobną kosteczkę, dodajemy do miski. Całość miksujemy na gładką masę. Na końcu solimy i doprawiamy pieprzem.
Smacznego!
Ten artykuł ma 1 komentarz
Pokaż wszystkie komentarze