Przepis na dietetyczny żurek. Fit żurek na święta wielkanocne
KATARZYNA KRUPKA • dawno temu • 6 komentarzyPrzyznajcie sami - od lat większości z nas święta wielkanocne kojarzą się z obżarstwem. Suto zastawiony stół, zupy z tuczącymi dodatkami, pasztety, ciasta, kluski, smażone ryby, jaja w majonezie... Jest jednak sposób na to, żeby ulubione dania trochę odchudzić i sprawić, że będą zdrowsze. Tu znajdziecie przepis na mój ulubiony żurek, ale tym razem w nieco innej wersji - oto żurek dietetyczny, fit żurek.
Odchudzone święta
Zmniejszenie kaloryczności potraw wcale nie jest takie trudne jak mogłoby się wydawać. Wystarczy zamienić śmietanę na jogurt grecki, kandyzowane owoce na orzechy i świeże owoce, białe bułeczki na chleb pełnoziarnisty, tłusty majonez na ten w wersji odtłuszczonej, a boczek na chudą szynkę. Proste, prawda? Wystarczy odrobina zaangażowania, a daję ci gwarancję, że goście nie poczują różnicy w smaku twoich dietetycznych potraw.
Jak odchudzić żurek?
Jeśli możesz, przygotuj domową kiełbasę — taka jest najlepsza. Jeśli nie masz takiej możliwości, zamiast tej tradycyjnej, tłustej, wybierz kiełbasę z mięsa z kurczaka. Znajdziesz w niej aż do 95 proc. mięsa. Wystarczy, że będziesz czytać uważnie etykiety.
Kiełbasa z większą zawartością mięsa (w dodatku drobiowego) będzie zdecydowanie mniej kaloryczna. Oczywiście zamiast kiełbaski możesz użyć drobiowej szynki, ale żurek straci swój niepowtarzalny smak.
Teraz przygotuj beztłuszczowy bulion. Zamiast dodawać do bulionu boczek, ugotuj go z dodatkiem samych warzyw - będzie i smaczniej i zdrowiej. Teraz czas na zakwas. Jeśli przygotujesz go samodzielnie, będziesz mieć pewność, że w twojej zupie nie znajdują się dodatkowe porcje cukrów czy konserwantów.
Nie obawiaj się jajek — są dobrym źródłem białka, sycą i odżywiają organizm. Jeśli lubisz chrzan — zamiast kupować ten gotowy w słoiczku (nie znalazłam jeszcze takiego, do którego nie dodawano by cukru), zetrzyj odrobinę świeżego chrzanu prosto do zupy.
Zakwas
Składniki:
- pół szklanki mąki żytniej razowej typ 2000,
- ząbek czosnku,
- 2 ziarna ziela angielskiego,
- kilka ziaren pieprzu,
- liść laurowy.
Do niewielkiego słoika włóż zgnieciony czosnek i przyprawy. Wsyp mąkę i zalej ciepłą przegotowaną wodą. Przykryj słoik — najlepiej gazą. Zakwas będzie gotowy już po 4 dniach, ale pod jednym warunkiem — musisz codziennie, o tej samej porze, mocno go zamieszać. W przeciwnym razie pojawi się pleśń i nie będziesz mógł z niego skorzystać.
Dietetyczny żurek, żurek na diecie
Składniki:
- 0,5 litra zakwasu,
- 2,5 litra bulionu warzywnego,
- 250 kiełbasy z piersi kurczaka,
- 2 łyżeczki majeranku,
- 1 łyżeczka startego chrzanu,
- ząbek czosnku.
Przygotowanie:
Do ugotowanego bulionu warzywnego dodaj pokrojoną w plasterki kiełbasę i czosnek. Gotuj jeszcze przez pół godziny. Wyjmij kiełbaskę z żurku i odłóż. Dodaj zakwas — na początku 1 szklankę, następnie dolewaj po trochu cały czas sprawdzając czy nie jest zbyt kwaśny. Dopraw przyprawami do smaku, dodaj kiełbaskę, jajko, jeśli lubisz, i gotowe.
Smacznego!
Ten artykuł ma 6 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze