Zdrowe i pyszne pieczywo - przepisy

Kto z nas nie lubi do czasu do czasu zjeść kromki pysznego, świeżego, jeszcze ciepłego pieczywa? Niestety ten pięknie pachnący i kuszący wzrok chleb, który kupujemy w supermarketach nie zawsze jest zdrowy. W dodatku jeśli nie posiada etykiety, trudno będzie ci sprawdzić z czego tak naprawdę został zrobiony. Na szczęście ten najzdrowszy możesz z łatwością przygotować samodzielnie. Podobnie jak apetyczne bułeczki.

Shutterstock

Chleb pszenno-żytni

  • 0,5 kg mąki pszennej pełnoziarnistej;
  • 0,5 kg mąki żytniej lub orkiszowej;
  • 1 szklanka prażonego słonecznika/dyni;
  • 0,5 szklanki siemienia lnianego;
  • suszone pomidory;
  • 2 płaskie łyżki cukru;
  • 1 łyżka soli;
  • bazylia, oregano;
  • 5 dag świeżych drożdży;
  • 0,5 l ciepłej wody.

Do dużej misy wrzucić wszystkie suche składniki. W osobnym naczyniu rozrobić drożdże, zalewając je ciepłą wodą. Dodać szczyptę cukru i rozrobić do rozpuszczenia się drożdży. Tak przygotowany zaczyn do chleba odstawić w ciepłe miejsce, by „popracował” i nabrał objętości. Po około 10 minutach przygotowany zaczyn wlać do misy z mieszanką suchych składnik.w. Dodać zmielone suszone pomidory. Wszystko razem wymieszać na jednolitą gładką masę i odstawić w ciepłe miejsce, przykrywając misę bawełnianą ścierką na około 20 minut.

Zdrowe i lekkie przepisy


W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrobić go ponownie przez kolejne 15 minut. Uformować bochenek. Włożyć do piekarnika. Piec na funkcji termoobiegu w 180 stopniach Celsjusza przez 50 minut. Po tym czasie, gdy skórka zrobi się złotawo-brązowa, zostawić upieczony chleb w piekarniku na 10 minut i dopiero otworzyć, by drewnianym patyczkiem, nakłuwając chleb, sprawdzić, czy jest suchy, a tym samym dobrze się wypiekł. Poezja smaku.

Chleb ziemniaczany z amarantusem i czarnuszką

  • 200 g ugotowanych ziemniaków;
  • 350 g mąki z amarantusa;
  • 100 g mąki orkiszowej;
  • 15 g świeżych drożdży;
  • 5 g cukru;
  • 30 g czarnuszki;
  • 50 g masła 82 proc.;
  • 150 ml ciepłego mleka (maks. 45 stopni Celsjusza);
  • 150 ml ciepłej wody (maks. 45 stopni Celsjusza).

Wymieszać drożdże z ciepłym mlekiem i cukrem, odstawić w ciepłe miejsce na około 10 minut, poczekać, aż roztwór się spieni. Kartofle zgnieść na puree, wymieszać z masłem, mąką, roztworem drożdży. Dodać wodę i wyrobić ręcznie lub mikserem z przystawką do wyrabiania ciasta. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (powinno zwiększyć swoją objętość mniej więcej dwukrotnie).

Następnie ciasto połączyć z czarnuszką, delikatnie je wyrabiając. Natłuścić podłużną foremkę masłem, i włożyć do niej ciasto i odstawić jeszcze na 15 minut w ciepłe miejsce do dalszego wyrośnięcia. Piec około 50 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni Celsjusza.

Bułeczki orkiszowe

Jednym z najlepszych produktów o niskim IG jest orkisz, który ponadto zawiera niezwykle dużo cennych składników odżywczych. Na śniadanie zamiast drożdżówki można więc zjeść własnoręcznie upieczone bułeczki orkiszowe.

  • 500 g mąki orkiszowej;
  • 35 g drożdży;
  • 250 ml letniej wody;
  • 35 g oliwy z oliwek;
  • po 1 łyżeczce soli i cukru.

Cukier, wodę, drożdże starannie połączyć. Wszystko razem wymieszać, formując jednolitą, gładką masę. Tak przygotowane ciasto przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce, by całość podwoiła swoją objętość. Po tym czasie uformować małe kulki i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą bułeczkę naciąć według uznania. Piec przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni celsjusza. Należy jednak zaglądać do bułeczek. Podczas pieczenia kontrolować bułeczki, nakłuwając je. Czas ich pieczenia może wzrosnąć o 10 minut, jeśli po nakłuciu okazałoby się, że są nadal mokre czy też wilgotne w środku.

Przepisy na smaczne bułeczki i pyszny chleb pochodzą z książki Małgorzaty Majewskiej „Przepis na bieganie”, Wydawnictwo Znak.

Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

Tańsze alternatywy dla superproduktów Niezdrowe skutki jedzenia zdrowej żywności Zdrowe zamienniki niezdrowych produktów Przepisy na mięsa w wersji lekkiej Rola magnezu w organizmie Kofeina a serce

Popularne w tym tygodniu:

Oto co stanie się z twoim ciałem, gdy codziennie będziesz pić siemię lniane Syrop na problemy z tarczycą. Wspomaga utratę wagi Oto co dzieje się z twoim ciałem po zjedzeniu imbiru Proste metody, które pomogą na nieszczelne jelito Przeszedł na wegetarianizm. Jego ciało zmieniło się nie do poznania Napój, który oczyszcza wątrobę. Przepis Anny Lewandowskiej Chcesz żyć dłużej? Postaw na pikantne posiłki – zapewnią zdrowie i długowieczność Koktajl, który wymiecie pasożyty z jelit. Prosty przepis FIT ciasteczka - bez mąki i cukru 4 typy twarzy, które mówią o twoich błędach żywieniowych Właściwości przyprawy dyniowej. Poznaj 7 korzyści, jakie niesie dla twojego zdrowia Sprawdzamy skład zdrowych chipsów. Kupisz je w wielu sklepach