Szparagi – dlaczego warto jeść je na diecie?
AGNIESZKA GOTÓWKA • dawno temu • 11 komentarzySezon na szparagi trwa. Chociaż coraz więcej mówi się o ich wszechstronnych korzyściach dla zdrowia, wiele osób wciąż nie do końca wie, co z nimi zrobić. Jak je zatem podawać i dlaczego warto zajadać się nimi na diecie?
Ten artykuł ma 3 strony:
Szparagi są niskokaloryczne (w 100 g jest tylko 18 kcal), a przy tym kryją w sobie spore pokłady białka. Znajdują się w nich cenne witaminy i składniki mineralne, tj. potas, magnez, fosfor, selen, żelazo.
Zdrowotne właściwości szparagów
Szparagi oddziałują korzystnie na układ krwionośny — zwiększają krzepliwość krwi i zapobiegają pękaniu naczyń włosowatych. Mają też dobroczynny wpływ na układ pokarmowy – regulują pracę jelit, za co odpowiada kryjący się w nich błonnik.
W szparagach znajduje się niewielka ilość sodu, więc po te pędy te spokojnie mogą sięgać osoby z nadciśnieniem tętniczym i chorobami krążenia.
Ponadto to popularne warzywo działa moczopędnie i doskonale oczyszcza organizm z toksyn. Naturalny detoks można sobie zafundować pijąc wodę, w której gotowały się szparagi.
Ten artykuł ma 11 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze