Proste i smaczne wysokobiałkowe przekąski. Przepisy na szybkie posiłki wysokobiałkowe
MAGDALENA PIETRAS • dawno temu • 6 komentarzyBiałko jest niezbędnym elementem w układance zwanej organizmem ludzkim. Buduje każdą komórkę, tkankę, narząd - bez białka ani rusz. W codziennym jadłospisie nie może zabraknąć tego składnika. Niektóre osoby, np. sportowcy, powinni przyjmować więcej białka niż "zwykli śmiertelnicy". Dzieje się tak, ponieważ organizm wykorzystuje ten składnik do regeneracji tkanek. Aby zawsze mieć coś białkowego pod ręką, przedstawiamy kilka przepisów na proste i smaczne wysokobiałkowe przekąski. Przekąski proteinowe możesz zjeść na siłowni, w domu, w pracy, w szkole.
Jeśli szukacie pomysłu na przekąski białkowe, nie mogliście trafić lepiej! Poniżej znajdziecie kilka świetnych propozycji na posiłki wysokobiałkowe.
Pieczona ciecierzyca
Najpopularniejszym sposobem na wykorzystanie ciecierzycy w kuchni jest przygotowanie hummusu. Ale to nie jedyny pomysł. Proponujemy upiec ziarna w piekarniku z dodatkiem ulubionych przypraw i odrobiną zdrowego tłuszczu. Po upieczeniu, zapakuj ciecierzycę do pudełeczka i.. chrup kiedy tylko zechcesz.
Przepis: ¾ szklanki ciecierzycy wymieszaj z 1 łyżką oliwy z oliwek, solą i pieprzem cayenne. Umieść ziarna na blasze wyłożonej papierem. Piecz przez ok. 20–30 minut.
Serowy popcorn
Popcorn, jeśli nie ma sztucznych wzmacniaczy smaku, jest bardzo zdrową przekąską. Jest źródłem białka, a także żelaza i fosforu. Zawiera mnóstwo błonnika. Jeśli znudził ci się tradycyjny smak prażonej kukurydzy, to zachęcamy, by przyrządzić ją z dodatkiem płatków drożdżowych. W ten sposób zwiększymy ilość białka w tej prostej przekąsce, a przy tym nadamy jej oryginalnego smaku.
Przepis: 3 szklanki uprażonej kukurydzy polej oliwą, posyp solą i płatkami drożdżowymi, a następnie wymieszaj.
Serowo-winogronowy szaszłyk
Nabiał to bardzo dobre źródło białka. Z kolei winogrono zawiera witaminy z grupy B, witaminę C i węglowodany, które szybko postawią nas na nogi.
Przepis: Potrzebujesz 10 dag sera cheddar w kawałku, kilkanaście kulek białego winogrona i kilka dłuższych wykałaczek. Pokrój ser w kostkę i nabijaj na wykałaczkę naprzemiennie z winogronem.
Krakersy z tuńczykiem
Tuńczyk to zdrowa porcja białka, witaminy D oraz kwasów omega-3. Można połączyć go z pełnoziarnistymi krakersami. W ten sposób otrzymamy zdrowy posiłek, poświęcając na to zaledwie kilka minut.
Przepis: Kilkanaście pełnoziarnistych krakersów posmaruj sałatką z tuńczyka z puszki.
Granola z jogurtem greckim
I znów prosty, pyszny posiłek, który dostarczy nam dużą ilość protein. Gęsty jogurt to naturalny probiotyk, źródło wapnia i białka. Z dodatkiem granoli, będzie nie tylko zdrową, ale i pyszną przekąską.
Przepis: 2 łyżki granoli wymieszaj z jogurtem greckim (opakowanie ok. 200 gram).
Pieczone nasiona dyni
Nasiona dyni, oprócz białka, zawierają również błonnik oraz wzmacniający odporność cynk. Można jeść je na surowo, dodać do owsianki lub sałatki. Proponujemy jednak, by uprażyć je z przyprawami i schrupać podczas oglądania filmu.
Przepis: ¾ szklanki nasion dyni należy opłukać, potem posypać 1 łyżeczką curry i szczyptą soli. Tak przygotowane nasiona umieszczamy na blasze wyłożonej papierem i pieczemy w temperaturze 300 stopni przez 20 minut.
Koktajl orzechowo-bananowy
Doskonale zaspokaja głód i pragnienie. Masło orzechowe to źródło zdrowych tłuszczy, banan zawiera mnóstwo potasu, który tak szybko tracimy wraz z potem, a niskotłuszczowe mleko dostarcza białka, ale nie powoduje tycia.
Przepis: 1 szklankę mleka o niskiej zawartości tłuszczu, 1 średniego banana i 1 łyżkę masła orzechowego należy zblendować wraz z 1 kostką lodu.
Koktajl jagodowo-owsiany
Jeżeli znudzi ci się smak bananowego koktajlu, wypróbuj orzeźwiający napój z jogurtu greckiego, płatków owsianych oraz jagód. Pyszne i zdrowe.
Przepis: Pół szklanki jogurtu, 2 łyżki płatków owsianych i 2 łyżki jagód zblenduj aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
Proste burrito
Dania meksykańskie wyróżniają się bogatą zawartością białka przede wszystkim ze względu na 1 składnik – fasolę. W naszym burrito również nie mogło jej zabraknąć.
Przepis: 1 mała pszenna tortillę pokryj pastą ze startej czarnej fasoli. Dodaj stary parmezan i 1 łyżeczkę sosu salsa.
Serowe chipsy z jarmużu
Jarmuż to dietetyczny hit. Zawiera wiele witamin. Dostarcza białka, błonnika i minerałów (m.in. żelaza, wapnia i magnezu). Można przyrządzić go na wiele sposobów, ale my proponujemy poświęcić kilka chwil na przygotowanie zdrowych chipsów z tego zielonego warzywa.
Przepis: 2 szklanki liści jarmużu mieszamy z 1 łyżką oliwy z oliwek oraz płatków drożdżowych. Wkładamy na 15 minut do piekarnika ustawionego na temperaturę około 300 stopni.
Pudding z chia
Aby przygotować to danie, należy namoczyć przez około 4 godziny nasiona chia w mleku roślinnym. Możemy to zrobić w przenośnym pojemniku. Wtedy po prostu zabierzemy je ze sobą i zjemy w najbardziej dogodnym czasie i miejscu.
Przepis: ¼ szklanki nasion chia zalej 1 szklanką mleka migdałowego. Dodaj pół łyżeczki miodu.
Hummus w słoiku z warzywami
To bardzo prosty sposób na dostarczenie organizmowi odpowiedniej porcji białka. Wystarczy do niewielkiego słoika nałożyć hummusu i umieścić w nim na sztorc kawałki warzyw – mogą to być słupki marchewki, selera naciowego.
Przepis: 1/3 szklanki hummusu umieść w słoiku. Dodaj warzywa. Zakręć słoik i ruszaj w drogę.
Granola z quinoa
Quinoa, czyli komosa ryżowa, to bogate źródło wapnia. Nie zawiera glutenu, więc mogą spożywać je osoby cierpiące na celiakię. Granolę z quinoa można dodać do jogurtu lub chrupać samodzielnie.
Przepis: 1/3 szklanki komosy wymieszaj z sieminiem lnianym (wystarczy pół łyżeczki), wiórkami kokosowymi (1 łyżeczka). Dodaj łyżkę syropu klonowego. Wyłóż na blachę pokrytą papierem i piecz przez ok. 10 minut w temperaturze ok. 400 stopni.
Łódki z masłem orzechowym
Aby wykonać łódki, będziesz potrzebować łodygi selera naciowego, masło orzechowe, migdały lub inne orzechy oraz rodzynki. Pokrój łodygi na mniejsze kawałki i wypełnij je masłem orzechowym, a następnie połóż na nich migdały bądź rodzynki. Jeśli nie lubisz selera, możesz wykorzystać jabłko.
Ten artykuł ma 6 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze