Właściwości pomelo. Sprawdź, dlaczego warto je jeść
PAULINA BANAŚKIEWICZ-SURMA • dawno temu • 1 komentarzTo owoc, który należy do rodziny cytrusów. Wyróżnia się spośród nich rozmiarem - jest największy. Nazywa się go też pomarańczą olbrzymią, wyglądem przypomina grejpfruta. Może ważyć nawet 2 kilogramy, a jego średnica osiągnąć 25 cm. Jakie są właściwości pomelo? Cechą charakterystyczną pomelo jest wysoka zawartość witamin i minerałów, zwłaszcza witaminy C. Dzięki tym składnikom ma pozytywny wpływ na zdrowie.
Ten artykuł ma 4 strony:
Pomelo owoc, pomelo — właściwości
W porównaniu do grejpfruta miąższ pomelo jest bardziej słodki, ale mniej soczysty. Może on mieć kolor biały, pomarańczowy albo czerwony — co jest uzależnione od odmiany. Najbardziej wartościowy dla zdrowia jest ten pierwszy (najczęściej spotykany w sklepach). Ma słodki smak i jest soczysty. Pomelo może mieć żółtą, żółto-zieloną, a nawet pomarańczową skórkę. Zielone pomelo nie oznacza, że owoc jest niedojrzały albo niezdatny do spożycia. Niektóre rodzaje mają skórę w tym kolorze, a ich miąższ jest czerwony i słodki.
W Polsce pomelo nie jest owocem trudno dostępnym. Możemy go nabyć w supermarketach, a nawet popularnych dyskontach. Warto wiedzieć, że najlepsze (najsmaczniejsze) owoce to te najcięższe (zawierają najwięcej soku). Przed zakupem warto więc je zważyć. Co ważne, nieobrane pomelo możemy przechowywać w lodówce nawet 3 miesiące.
Ten artykuł ma 1 komentarz
Pokaż wszystkie komentarze