Właściwości pomelo. Sprawdź, dlaczego warto je jeść

To owoc, który należy do rodziny cytrusów. Wyróżnia się spośród nich rozmiarem — jest największy. Nazywa się go też pomarańczą olbrzymią, wyglądem przypomina grejpfruta. Może ważyć nawet 2 kilogramy, a jego średnica osiągnąć 25 cm. Cechą charakterystyczną pomelo jest wysoka zawartość witamin i minerałów, zwłaszcza witaminy C. Dzięki tym składnikom ma pozytywny wpływ na zdrowie.
Ten artykuł ma 4 strony:
W porównaniu do grejpfruta miąższ pomelo jest bardziej słodki, ale mniej soczysty. Może on mieć kolor biały, pomarańczowy albo czerwony — co jest uzależnione od odmiany. Najbardziej wartościowy dla zdrowia jest ten pierwszy (najczęściej spotykany w sklepach). Ma słodki smak i jest soczysty. Pomelo może mieć żółtą, żółto-zieloną, a nawet pomarańczową skórkę. Zielony kolor nie oznacza, że owoc jest niedojrzały albo niezdatny do spożycia. Niektóre rodzaje mają skórę w tym kolorze, a ich miąższ jest czerwony i słodki.
W Polsce pomelo nie jest owocem trudno dostępnym. Możemy go nabyć w supermarketach, a nawet popularnych dyskontach. W Lidlu cena za kilogram wynosi 6,99 zł. Warto wiedzieć, że najlepsze (najsmaczniejsze) owoce to te najcięższe (zawierają najwięcej soku). Przed zakupem warto więc je zważyć. Co ważne, nieobrane pomelo możemy przechowywać w lodówce nawet 3 miesiące.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze