Dlaczego warto jeść czerwoną kapustę?

Bogata w witaminy i minerały, chroni przed nowotworami, wzmacnia kości, leczy rany, a do tego odmładza skórę. Mowa o czerwonej kapuście. Zazwyczaj jemy ją jako smaczny dodatek do obiadu w postaci surówki. Jednak nie do końca znamy jej zdrowotne właściwości. Poznaj powody, dla których warto jeść to warzywo.

123rf

Ten artykuł ma 3 strony:

Dobry wzrok, piękna skóra, mocne włosy

Chcesz mieć lepszy wzrok? Jedz jak najwięcej czerwonej kapusty. Dlaczego? Zawiera luteinę oraz zeaksantynę. Dwa elementy, które są naturalną ochroną przed słońcem. Przeciwdziałają szkodliwemu działaniu promieni UV, które mogą się dostać do siatkówki. W ten sposób chronią nasz wzrok.

Kapusta czerwona (zwana też modrą) jest dobrym źródłem sodu, potasu, magnezu oraz siarki. Ten ostatni składnik wpływa korzystnie na kondycję skóry, paznokci i włosów.

System odpornościowy i nerwowy

Nasze babcie znały lecznicze właściwości kapusty i doskonale wiedziały, że najlepszym sposobem na zwiększenie odporności jest włączenie jej do codziennej diety.

Warzywo zawiera wiele prozdrowotnych składników. Witamina C wspomaga nasze zdrowie (a jest jej tyle samo, co w niewielkiej cytrynie), zszargane nerwy ukoi witamina B. A dobre samopoczucie będziemy mieli dzięki witaminie E.

Kontynuuj czytanie na kolejnych stronach:

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

4 typy twarzy, które mówią o twoich błędach żywieniowych Niskokaloryczne wersje popularnych deserów z jabłkami Przepisy na zdrowe smoothies z typowo jesiennych produktów Powidła śliwkowe Tańsze alternatywy dla superproduktów Sernik z dyni na owsianym spodzie z musem śliwkowo-żurawinowym Oto co Ewa Chodakowska poleca jeść na obiad. Pięć przepisów 6 przekąsek, po które możesz sięgać po godzinie 20 Ciasto gruszkowe Orkiszowy placek ze śliwkami Produkty, od których możesz być uzależniony ze względu na znak zodiaku Dietetyczny koktajl witaminowy Przekąski i desery dla sportowców Co się stanie, kiedy przestaniesz pić gazowane napoje? Hummus z awokado, który przygotujesz w 5 minut 7 pomysłów na przepisy z komosą ryżową - koktajl, "owsianka", sałatki, faszerowane warzywa, burgery, panierka, desery Bananowy chleb Przepisy Anny Lewandowskiej i Ewy Chodakowskiej na zdrowe dania Jak zrobić izotonik w domu? Przepisy na domowe napoje izotoniczne Koktajle Ewy Chodakowskiej poniżej 430 kcal 3 napary oczyszczające nerki — z mniszka lekarskiego, ze skrzypu polnego, z pietruszki Desery z nasionami chia. Przepisy Ewy Chodakowskiej Szybkie śniadanie, obiad, kolacja, czyli dania, w które nie trzeba wkładać wiele wysiłku Naturalny sok na obniżenie poziomu cholesterolu

Popularne w tym tygodniu:

Niskokaloryczne wersje popularnych deserów z jabłkami Syrop na problemy z tarczycą. Wspomaga utratę wagi Oto co dzieje się z twoim ciałem po zjedzeniu imbiru Proste metody, które pomogą na nieszczelne jelito Przeszedł na wegetarianizm. Jego ciało zmieniło się nie do poznania Napój, który oczyszcza wątrobę. Przepis Anny Lewandowskiej Mity żywieniowe, w które wierzą nawet dietetycy Chcesz żyć dłużej? Postaw na pikantne posiłki – zapewnią zdrowie i długowieczność Co dzieje się w organizmie, gdy rezygnujesz z mięsa Starożytne sposoby na odkwaszenie organizmu Produkty, które sieją spustoszenie w twoich jelitach 4 typy twarzy, które mówią o twoich błędach żywieniowych