Dlaczego warto jeść czerwoną kapustę? Czerwona kapusta - odchudzanie
REDAKCJA WP FITNESS • dawno temuCzy czerwona kapusta jest zdrowa? To pytanie retoryczne. Jest bogata w witaminy i minerały, chroni przed nowotworami, wzmacnia kości, leczy rany, a do tego odmładza skórę. Zazwyczaj jemy ją jako smaczny dodatek do obiadu w postaci surówki. Jednak nie do końca znamy jej zdrowotne właściwości. Poznaj powody, dla których warto jeść to warzywo. Dlaczego warto jeść czerwoną kapustę?
Ten artykuł ma 3 strony:
Czerwona kapusta — właściwości
Dobra na odchudzanie
Czerwona kapusta jest niskokaloryczna, powinny więc docenić ją osoby, które dbają o linię. Sprawdzi się w diecie tych, którym zależy na zgubieniu zbędnych kilogramów. Kapusta czerwona zawiera tylko 28 kcal w 100 g!
Dobry wzrok, piękna skóra, mocne włosy
Chcesz mieć lepszy wzrok? Jedz jak najwięcej czerwonej kapusty. Dlaczego? Zawiera luteinę oraz zeaksantynę. Dwa elementy, które są naturalną ochroną przed słońcem. Przeciwdziałają szkodliwemu działaniu promieni UV, które mogą się dostać do siatkówki. W ten sposób chronią nasz wzrok.
Kapusta czerwona (zwana też modrą) jest dobrym źródłem sodu, potasu, magnezu oraz siarki. Ten ostatni składnik wpływa korzystnie na kondycję skóry, paznokci i włosów.
System odpornościowy i nerwowy
Nasze babcie znały lecznicze właściwości kapusty i doskonale wiedziały, że najlepszym sposobem na zwiększenie odporności jest włączenie jej do codziennej diety.
Warzywo zawiera wiele prozdrowotnych składników. Witamina C wspomaga nasze zdrowie (a jest jej tyle samo, co w niewielkiej cytrynie), zszargane nerwy ukoi witamina B. A dobre samopoczucie będziemy mieli dzięki witaminie E.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze