Dlaczego warto jeść czerwoną kapustę? Czerwona kapusta - odchudzanie
REDAKCJA WP FITNESS • dawno temuCzy czerwona kapusta jest zdrowa? To pytanie retoryczne. Jest bogata w witaminy i minerały, chroni przed nowotworami, wzmacnia kości, leczy rany, a do tego odmładza skórę. Zazwyczaj jemy ją jako smaczny dodatek do obiadu w postaci surówki. Jednak nie do końca znamy jej zdrowotne właściwości. Poznaj powody, dla których warto jeść to warzywo. Dlaczego warto jeść czerwoną kapustę?
Ten artykuł ma 3 strony:
Czerwona kapusta — właściwości przeciwbólowe
Kapustę warto nie tylko jeść, ale również przykładać na obolałe miejsca na ciele. Stosowane zewnętrznie leczą zapalenie oskrzeli, katar, zaburzenia żołądkowo-jelitowe, opryszczkę, trądzik, odmrożenia, oparzenia, stłuczenia.
Okłady ze świeżych liści kapusty mają tak mocne działanie, że czasami wywołują zaostrzenie objawów. Taka reakcja jest objawem odtruwania i regeneracji leczonych tkanek. Im świeższe liście, tym skuteczniejsze działanie okładów.
Kapustę przed użyciem myjemy, suszymy. Następnie rozgniatamy liście wałkiem do ciasta na stolnicy aż do pojawienia się soku — wtedy liść jest gotowy do zrobienia kompresu. Przykładamy go do chorego miejsca i bandażujemy je.
Zobacz też: Zdrowe produkty spożywcze o działaniu anti-aging
Eliksir młodości
Kto chce się cieszyć przez długie lata młodym wyglądem, powinien włączyć do codziennego menu czerwoną kapustę. Sok z tego warzywa posiada dużo antyoksydantów. A jak wiemy, przeciwutleniacze walczą z wolnymi rodnikami.
U młodego i zdrowego człowieka organizm sam zwalcza wodne rodniki, jednak z biegiem lat mechanizmy obronne stają się mniej skuteczne, a wolnych rodników zaczyna przybywać. Wzrost może nastąpić na skutek stresu, sprzyja mu też nadmierne opalanie, zanieczyszczenie środowiska lub palenie papierosów. W efekcie starzejemy się szybciej.
Zawarte w czerwonej kapuście witaminy C, E i A działają nawilżająco na skórę i dodają jej blasku.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze