Dlaczego wolimy frytki od brokuła?
![Redakcja WP Fitness](https://i.wpimg.pl/O/20x20/m.fitness.wp.pl/avatar-wp-fitness-d4927f45f54c05.png)
Choć większość osób deklaruje, że jeśli ma możliwość wybiera zdrowszą wersję posiłku, to badania wykazują, że to nieprawda. Zamiast tego ludzie częściej dokonują wyboru na podstawie smaku jedzenia.
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Zwykle im więcej cukru, soli i tłuszczu w żywności, tym bardziej nam smakuje. Na nasze postrzeganie i wybór żywności wpływa genetyka, doświadczenia i środowisko.
Aby zbadać kwestie smaku i trawienia w kontrolowanych warunkach, naukowcy z CSIRO (australijskiej agencji rządowej) opracowali obliczeniowy model żucia i trawienia. Ponadto przygotowali zestaw do mapowania genów przewidujący preferencje smakowe i oceniający, jak białka w ślinie wpływają na smak żywności.
To, że człowiek żuje pożywienie, miesza je ze śliną i ściska językiem, ma duży wpływ na to, jak smakuje. Jednak jedzenie jest złożonym procesem i u każdej osoby wygląda inaczej. Do niedawna było to bardzo trudne do zmierzenia i monitorowania.
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Zobacz też: Słodka prawda o gorzkiej czekoladzie
Nowy model może symulować proces jedzenia, na podstawie danych pochodzących od prawdziwych ludzi. Pokazuje, jak produkty żywnościowe rozkładają się w jamie ustnej i jak składniki, takie jak cukier i sól, transportowane są do receptorów smaku.
Naukowcy badają także, jak żywność rozkłada się w żołądku i co się dzieje z nim, gdy przemieszcza się przez przewód pokarmowy. Może to pomóc w opracowaniu żywności dopasowanej do fizjologii danej osoby, dostarczających składników odżywczych w konkretnym miejscu i kontrolować szybkość trawienia.
Obecnie wiadomo już, że geny decydują o tym, że ludzie lubią określone produkty. Na przykład posiadanie określonej formy genu biorącego udział w rozpoznawaniu zapachu określa, czy dana osoba jest wrażliwa na cząsteczkę, która powoduje nieprzyjemny smak wieprzowiny pochodzącej od samców świń. Osoby z odmianą tego konkretnego genu mogą ją wykryć, wąchając mięso. W populacjach azjatyckich wrażliwość na tą cząsteczkę jest znacznie większa niż w Europie.
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Zobacz też: 7 sposobów na pokonanie nagłej ochoty na „coś słodkiego”
Inne geny biorą udział w określaniu preferencji lub unikania gorzkich smaków. Przykładowo związek, który występuje powszechnie w zielonych warzywach, takich jak brokuły, przyczynia się do wytworzenia gorzkiego smaku. Ludzie, którzy mają dany gen mogą odczuwać ten smak łagodnie lub silnie. Z kolei osoby, które nie posiadają genu tego receptora, nie są w stanie spróbować brokuła, co wyjaśnia, dlaczego niektórzy ludzie lubią określone warzywa bardziej niż inni.
Naukowcy przeprowadzili badanie w domach uczestników i testowali tzw. "zestaw PROP" do wykrywania i oceny intensywności goryczy w żywności. Ich wstępna analiza DNA, pobranego ze śliny i komórek policzkowych badanych wykazała, że ci, którzy mogliby poczuć gorycz, mieli receptor gorzkiego smaku, a ci, którzy jej nie wyczuwali, nie mieli tego receptora. Test pozwolił również określić, którzy konsumenci lubili gorzkie smaki.
Zestaw zostanie przetestowany na większej grupie mieszkańców Australii pochodzenia azjatyckiego i europejskiego, aby potwierdzić jego skuteczność.
Rola warzyw w zdrowej diecie
Ślina ma kluczowe znaczenie w procesie jedzenia. Zapewnia bezpieczeństwo i ułatwia transport żywności przez układ pokarmowy. Transportuje również molekuły smakowe z pożywienia do kubków smakowych.
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Ślina zawiera enzym o nazwie amylaza, który rozkłada skrobię w cukrach. To dlatego niektóre dzieci trzymają długo chleb w ustach. Związek ten oddziałuje na skrobię, wytwarzając cukier, a więc im więcej śliny, tym bardziej słodki smak pieczywa.
Istnieją inne enzymy w ślinie, które działają na tłuszcz i białko oraz kontrolują sposób postrzegania żywności. Kompozycja śliny u każdego jest inna. Zmienia się w ciągu dnia, a także pod wpływem tego, co jemy, ilości wykonanych ćwiczeń, nastroju, a nawet tego, czy jest jasno, czy ciemno na zewnątrz.
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Najnowsze
![Pyszne źródła magnezu](https://i.wpimg.pl/95x95/m.fitness.wp.pl/adobestock-206755030-1-8394b8c77.jpg)
Pyszne źródła magnezu
MATERIAŁ PROMOCYJNY![Rowery – połącz pasję ze zdrowym trybem życia](https://i.wpimg.pl/95x95/m.fitness.wp.pl/20240627072721-g6409d328-6dd1aa4.jpg)
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze