Właściwości pomelo. Sprawdź, dlaczego warto je jeść
PAULINA BANAŚKIEWICZ-SURMA • dawno temu • 1 komentarzTo owoc, który należy do rodziny cytrusów. Wyróżnia się spośród nich rozmiarem - jest największy. Nazywa się go też pomarańczą olbrzymią, wyglądem przypomina grejpfruta. Może ważyć nawet 2 kilogramy, a jego średnica osiągnąć 25 cm. Jakie są właściwości pomelo? Cechą charakterystyczną pomelo jest wysoka zawartość witamin i minerałów, zwłaszcza witaminy C. Dzięki tym składnikom ma pozytywny wpływ na zdrowie.
Ten artykuł ma 4 strony:
Pomelo wzmacnia odporność i reguluje ciśnienie krwi
Ze względu na obecność witaminy C owoc ten ma pozytywny wpływ na układ odpornościowy, wspomaga leczenie przeziębienia, zmniejsza ryzyko wystąpienia powikłań. W 100 g pomelo znajduje się ok. 60 mg tego składnika. To więcej niż w przypadku cytryny, którą uważa się za najlepsze źródło tej witaminy. Oznacza to, że już 1/6 pomelo (średnia waga wynosi 600 g) pokrywa prawie w 100 proc. dzienne zapotrzebowanie (ok. 70 mg) na ten cenny składnik.
Pomelo jest też źródłem potasu. W 100 g owocu znajduje się 216 mg tego pierwiastka (prawie tyle samo co w pomidorach). Minerał ten odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie: reguluje ciśnienie krwi i rytm serca.
Co więcej, pomelo przeciwdziała miażdżycy. Obecne w jego skórce i miąższu pektyny hamują tempo odkładania się tłuszczów w tętnicach. Ponadto jest odpowiedzialne za zachowanie równowagi wodno-elektrolitowej.
Ten artykuł ma 1 komentarz
Pokaż wszystkie komentarze