Właściwości pomelo. Sprawdź, dlaczego warto je jeść
PAULINA BANAŚKIEWICZ-SURMA • dawno temu • 1 komentarzTo owoc, który należy do rodziny cytrusów. Wyróżnia się spośród nich rozmiarem - jest największy. Nazywa się go też pomarańczą olbrzymią, wyglądem przypomina grejpfruta. Może ważyć nawet 2 kilogramy, a jego średnica osiągnąć 25 cm. Jakie są właściwości pomelo? Cechą charakterystyczną pomelo jest wysoka zawartość witamin i minerałów, zwłaszcza witaminy C. Dzięki tym składnikom ma pozytywny wpływ na zdrowie.
Ten artykuł ma 4 strony:
Pomelo pomaga schudnąć, ma niski IG
Owoc ten powinny włączyć do swojego jadłospisu osoby na diecie odchudzającej. Pektyny, błonnik obecny w miąższu i błonach międzykomórkowych pomelo, szybko i skutecznie wypełniają żołądek (warto po niego sięgać przed posiłkiem — dzięki temu zjemy mniejszą porcję). Ponadto podnoszą wrażenie sytości.
Na dodatek ten owoc cytrusowy nie jest kaloryczny. Porcja 100 g dostarcza tylko 38 kcal. Co więcej, w nie odnajdziemy w nim ani grama tłuszczu.
Pomelo zawiera enzymy, które zmniejszają wchłanianie skrobi z pożywienia. Ograniczają też ilość cukru, jaka przedostaje się do krwi po zjedzonym posiłku. Jest to owoc o niskim indeksie glikemicznym (30). Oznacza to, że mogą go jeść osoby chorujące na cukrzycę.
Ten artykuł ma 1 komentarz
Pokaż wszystkie komentarze