Właściwości pomelo. Sprawdź, dlaczego warto je jeść
PAULINA BANAŚKIEWICZ-SURMA • dawno temu • 1 komentarzTo owoc, który należy do rodziny cytrusów. Wyróżnia się spośród nich rozmiarem - jest największy. Nazywa się go też pomarańczą olbrzymią, wyglądem przypomina grejpfruta. Może ważyć nawet 2 kilogramy, a jego średnica osiągnąć 25 cm. Jakie są właściwości pomelo? Cechą charakterystyczną pomelo jest wysoka zawartość witamin i minerałów, zwłaszcza witaminy C. Dzięki tym składnikom ma pozytywny wpływ na zdrowie.
Ten artykuł ma 4 strony:
Pomelo w ciąży
Owoc ten mogą jeść kobiety w ciąży. Wcześniej powinny bardzo dokładnie go umyć, a potem obrać ze skórki (usuwamy też gorzkie błony międzysegmentowe i pestki, które są niejadalne). Dzięki temu unikną przedostania się do organizmu chemikaliów, którymi owoce cytrusowe nierzadko są spryskiwane. Można je jeść na surowo albo przygotować z nich sok.
Dlaczego kobiety brzemienne powinny jeść pomelo? Na początku ciąży naczynia krwionośne tracą elastyczność. W efekcie krew krąży wolniej, a ciśnienie się obniża. Pomelo temu zapobiega, a dzieje się tak dzięki obecnym w jego składzie: witaminie C i potasowi. Tętnice i żyły pozostają elastyczne, nie występują wahania ciśnienia krwi.
Ten artykuł ma 1 komentarz
Pokaż wszystkie komentarze