Szparagi – dlaczego warto jeść je na diecie?
AGNIESZKA GOTÓWKA • dawno temu • 11 komentarzySezon na szparagi trwa. Chociaż coraz więcej mówi się o ich wszechstronnych korzyściach dla zdrowia, wiele osób wciąż nie do końca wie, co z nimi zrobić. Jak je zatem podawać i dlaczego warto zajadać się nimi na diecie?
Ten artykuł ma 3 strony:
Z czym "to" się je?
W sklepach powszechnie dostępne są dwie najpopularniejsze odmiany szparagów – biała (uprawiana głównie w Wielkopolsce) i zielona. Najrzadziej w Polsce spotykane są te fioletowe, które znaleźć można głównie we Włoszech i w Stanach Zjednoczonych.
Szparagi przez wiele osób uważane są za produkt wykwintny, warto jednak nieco je udomowić i wprowadzić do codziennego menu (zwłaszcza, że obecnie trwa sezon na te warzywa). Można z nich przygotować pyszną i pożywną zupę (np. o kremowej konsystencji), doskonale smakują również jako przystawka lub dodatek do dania głównego.
Smakowo dobrze komponują się z ziołami, np. z tymiankiem, jak również z sosami (beszamelowym, musztardowym, holenderskim). We Francji podaje się je z sosem przygotowanym na bazie białego wina, w Polsce – z bułką tartą zarumienioną na maśle.
Ten artykuł ma 11 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze