Szparagi – dlaczego warto jeść je na diecie?
AGNIESZKA GOTÓWKA • dawno temu • 11 komentarzySezon na szparagi trwa. Chociaż coraz więcej mówi się o ich wszechstronnych korzyściach dla zdrowia, wiele osób wciąż nie do końca wie, co z nimi zrobić. Jak je zatem podawać i dlaczego warto zajadać się nimi na diecie?
Ten artykuł ma 3 strony:
Sztuka kupowania szparagów
Aby w pełni wykorzystać walory smakowe szparagów, podczas zakupów należy pokierować się kilkoma zasadami. Oto one:
- wybieraj te, których łodygi są twarde, gładkie, pozbawione plam;
- szparagi najlepiej smakują, gdy są przyrządzone niedługo po zerwaniu, są bowiem nietrwałe; ich świeżość możesz nieco przedłużyć, przechowując je w lodówce (nie dłużej niż dwa dni);
- warzywo przechowuj ustawione pionowo w pojemniku z wodą i kostkami lodu;
- białe szparagi przed ugotowaniem należy obrać, zaczynając poniżej główki;
- pędy te gotuj w lekko osolonej wodzie w pozycji pionowej przez 10–15 minut (do miękkości).
Szparagi znane są od wieków. Wspominał o nich Adam Mickiewicz na kartach „Pana Tadeusza”. Są uznawane za jedno z bardziej wykwintnych warzyw, chociaż dostęp do nich nie jest ograniczony, a przygotowanie – bardzo proste. Są ponadto zdrowe i lekkostrawne, innymi słowy – idealne, gdy dbamy o sylwetkę i gdy lubimy smacznie zjeść.
Ten artykuł ma 11 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze