Maj - sezon na botwinkę
AGNIESZKA GOTÓWKA • dawno temuKusi kolorem, zachwyca smakiem - botwinka to zupa typowa dla okresu wiosenno-letniego. Zajadają się nią wszyscy, którzy są spragnieni naturalnych witamin dostarczanych przez młode warzywa. Warto zupę tę włączyć do menu dziecka. A sama roślina może być dodatkiem do wielu soków czy sałatek. Maj to sezon na botwinkę. Wypróbuj ją koniecznie.
Burak — moc zdrowia
Botwinkę przygotowuje się z botwiny, a więc młodych liści i korzeni buraka ćwikłowego. Są one cennym źródłem błonnika.
Zawierają ponadto dużo żelaza i wapnia. To znane od wieków warzywo pobudza apetyt, ale i oczyszcza organizm z toksyn.
Botwinka w diecie dziecka
Botwinkę można podać dziecku, gdy skończy ono 12. miesiąc życia. Botwinę warto wówczas kupić u zaufanego sprzedawcy, najlepiej z gospodarstwa ekologicznego. Nowalijki bowiem często są obficie nawożone, a w przypadku dzieci dobór odpowiednich produktów jest niezwykle ważny. Przed przygotowaniem zupy młode liście buraka należy dokładnie umyć pod bieżącą wodą.
Botwinka a niedobór żelaza
Botwinka jest lekkostrawna, nie powinna więc powodować dolegliwości ze strony układu trawiennego. Jest przy tym niskokaloryczna i — co najważniejsze — odżywcza. Dostarcza sporą ilość żelaza, stąd poleca się ją dzieciom, które zmagają się z problemem anemii.
Zobacz też: Kolor ma znaczenie. Fioletowe warzywa i owoce w zdrowej diecie
Składniki odżywcze botwinki
Podobnie jak burak, botwinka jest źródłem witaminy C oraz witamin z grupy B. Kryje w sobie ponadto wapń, magnez i sód.
Spora ilość błonnika zapewnia z kolei dobrą pracę jelit i sprzyja prawidłowemu trawieniu. Botwinkę, podobnie jak buraki, można jeść na surowo. Smaczny i zdrowy jest również sok z buraka.
Botwina nie tylko w zupie
Choć botwinę znamy przede wszystkim jako składnik zup, możemy zaproponować ją naszej rodzinie w nieco innej formie.
To młode warzywo doskonale współgra smakowo ze szpinakiem i czosnkiem, a takie połączenie można z powodzeniem wykorzystać jako farsz do pierogów lub wytrawnych naleśników (a te dzieci uwielbiają!). Botwinkę można również zaserwować na deser, podając ją podduszoną z jabłkami.
Zobacz też: Najzdrowsze zupy świata
Przepis na botwinkę
Tę wiosenną zupę przygotowuje się bardzo szybko. Do wywaru warzywnego należy dodać buraka pokrojonego w kostkę, a gdy ten zmięknie — posiekaną botwinę (łodygi, liście i obrane młode buraczki). Pod koniec gotowania można wlać do garnka zahartowaną wcześniej śmietanę, a następnie doprawić potrawę pieprzem, solą i niewielką ilością soku z cytryny.
Zupę przed podaniem warto posypać natką pietruszki. Do botwinki idealnie pasuje ugotowane na twardo jajko.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze