Czarne uszka o olbrzymiej mocy
REDAKCJA WP FITNESS • dawno temu • 1 komentarzA tak na poważnie... Czarnuszka siewna (Nigella sativa, Nigella indica) – gatunek rośliny z rodziny jaskrowatych. Pochodzi z Iraku i Turcji, ale rozprzestrzenił się i obecnie rośnie dziko w basenie Morza Śródziemnego. Jest też uprawiany w wielu krajach świata, również w Polsce. Czarnuszka zwana także czarnym kminkiem (black cumin, khalonji) to niepozorna (10-40 cm) roślinka posiadająca ziarenka o wielkiej mocy.
Już Biblia wspomina roślinę, która używaną jako panaceum przez starożytnych. Twierdzili oni, że czarnuszka i jej niesamowity olej „leczy wszystko z wyjątkiem śmierci”. W Starożytnym Egipcie znana była co najmniej od 1550 r. p.n.e. Dwa dzbany z jej nasionami znaleziono w grobie Tutenchamona (ok. 1342–1339 r. p.n.e.). Nazwana została więc „złotem faraonów”.
To, o czym już dokładnie wiedzieli nasi przodkowie, współcześni nam naukowcy potwierdzają licznymi badaniami, używając do tego zaawansowanych technologii laboratoryjnych i innych badań (już ponad 700 ).
Zobacz też: Oleje roślinne — sekret zdrowia i urody
Wniosek: czarnuszka rzeczywiście stanowi panaceum na wiele dolegliwości.
Olej z czarnuszki jest lekko gorzkawy w smaku, o intensywnym, korzennym zapachu, w kolorze miodowym do ciemnobrązowym. Pozyskiwany jest z tłoczenia nasion, w technologii na zimno. Zaraz po ich wytłoczeniu, olej bez oczyszczania spływa do chłodni, gdzie w szczelnych pojemnikach odbywa się proces sedymentacji. Olej z czarnuszki określany jest jako 10-stopniowy, a to oznacza, że powinien być przechowywany w temperaturze 3–10 stopni i sprzedawany w ciemnych, szklanych butelkach, by nie utracić swoich niezwykłych właściwości i biologicznej aktywności.
Czarnuszka została przez naturę obdarzona aktywnymi substancjami o niezwykle silnych właściwościach antyzapalnych, antynowotworowych, antyoksydacyjnych i jednocześnie ochronnych.
Co stanowi o tak niesamowitej wartości tych malutkich czarnych ziarenek?
– różnorodne kwasy tłuszczowe (linolowy, alfa-linolenowy, rzadki w naturze eikozadienowy, palmitynowy, mirystynowy i inne)
– fosfolipidy i fitosterole
– cenne flawonoidy i saponiny
– białka (osiem z dziewięciu niezbędnych aminokwasów) i węglowodany
– alkaloidy m.in. nigellinę, nigellaminę, nigellidynę, nigellicynę – rzadkie w naturze
– olejek eteryczny zawierający tymochinon, limonen, karwakrol, karwon i inne
– witaminy A, E, F, B1, B3, B6, biotynę, związki mineralne cynku, selenu, magnezu, wapnia, żelaza, sodu, potasu i inne
- Ma działanie immunoprotekcyjne, czyli wzmacniające układ odpornościowy, pobudzając między innymi syntezę interferonu, wzrost ilości limfocytów i makrofagów pilnujących naszego zdrowia. Warto sięgnąć po czarnuszkę szczególnie w okresie wzmożonej zachorowalności na sezonowe infekcje, aby wzmocnić organizm.
- Przynosi ulgę alergikom w charakterystycznych dolegliwościach alergicznych. Chorzy, którzy regularne przyjmują olej z czarnuszki przez 6–8 tygodni mogą odczuć znaczną poprawę i złagodzenie symptomów. Czarnuszka – podobnie jak witamina C – świetnie działa antyhistaminowo.
- Przynosi ulgę astmatykom. Po kilku tygodniach stosowania oleju z czarnuszki, astmatycy mogą odczuć znaczącą poprawę (szczególnie pozytywnie reagują dzieci) - poprawia się wydolność płuc, ustępuje świszczący oddech (spastyka oskrzeli) i można niejednokrotnie zmniejszyć dawki stosowanych leków, często sterydowych (inhalatorów).
- Poprawia stan w przypadku anemii. Regularne stosowanie oleju z czarnuszki może podnosić poziom hemoglobiny i erytrocytów. Zamiast przy anemii jeść zdecydowanie za dużo mięsa, możemy spróbować z powodzeniem stosować czarnuszkę.
- Ma silne działanie antybakteryjne, antywirusowe i antygrzybicze. Naukowcy twierdzą, iż podanie czarnuszki spowodowało w ciągu 3–10 dniowej kuracji zahamowanie wzrostu patogenów, w tym również drożdżaków bytujących w jelitach Candida Albicans. Sama czarnuszka cudów nie zdziała, jeśli przy okazji radykalnie nie zmienimy swojej diety. Starannie dokarmiając Candidę cukrem, nie zniwelujemy jej niekontrolowanego rozrostu.
- Ma działanie przeciwpasożytnicze. Olej z czarnuszki wykazał w badaniach działanie przeciwtasiemcowe u dzieci, skuteczny jest w przypadku zakażeń przywrą, nie powodując przy tym żadnych działań ubocznych. Czarnuszka wzmacniając funkcję układu immunologicznego skutecznie zwalcza też owsiki, blastocytozę, a nawet włośnia krętego.
- Czarnuszka chroni przed skutkami promieniowania radioaktywnego. W badaniach czarnuszka wykazała działanie zapobiegające lub łagodzące uszkodzenia wywołane poprzez naświetlania w radioterapii chorób nowotworowych.
- Korzystnie wpływa na nadciśnienie. Czarnuszka obniża ciśnienie krwi i zmniejsza ryzyko powstawania zakrzepów.
- Chroni przed wzrostem poziomu homocysteiny we krwi, prowadzącej do rozwoju miażdżycy. Zbyt wysoki poziom homocysteiny to realne zagrożenie potęgowania miażdżycy naczyń krwionośnych.
- Przeciwdziała tworzeniu się kamieni nerkowych. Obniża stężenie szczawianów w moczu i hamuje powstawanie kamieni nerkowych.
- Działa przeciwwrzodowo na żołądek. Ma udowodnione działanie przeciw bakteriom Helicobacter pylori. Olej z czarnuszki powoduje wzrost ilości mucyny w błonie śluzowej żołądka. (Mucyna to glikoproteinowy składnik śliny, nadający jej lepkość i żółci, występujący również w żołądku oraz jelicie, gdzie chroni ich błony śluzowe przed działaniem enzymów trawiennych). Przynosi ulgę w przypadku objawów refluksu żołądkowo-przełykowego, czyli znanej niektórym zgagi.
- Ma działanie przeciwnowotworowe. Hamuje angiogenezę i metastazę komórek nowotworowych, stymuluje syntezę cytokin: interleukin, interferonu, immunoglobulin skierowanych przeciwko antygenom rakowym, ma też zdolność wywołania apoptozy (zaprogramowanej śmierci) komórek rakowych – działa silnie antyutleniająco. Badania były robione w stosunku do licznych rodzajów nowotworów, między innymi białaczki, nowotworów okrężnicy, płuc, macicy, prostaty, piersi, jelita grubego, wątroby, mózgu czy nawet trudnego do leczenia raka trzustki. Czarnuszka nie wyrządza przy tym krzywdy komórkom zdrowym.
- Korzystnie wpływa na zmiany skórne. Olej z czarnuszki jest tradycyjnie stosowany w przypadkach trądziku, łuszczycy, atopowym zapaleniu skóry, grzybicy, wysypkach, zmianach wywołanych zakażeniem bakteryjnym, a nawet poparzeniem słonecznym.
- Reguluje poziom cukru we krwi, a więc działa przeciwcukrzycowo. Chroni trzustkę wspierając jej regenerację i proliferację wysp trzustkowych beta produkujących insulinę.
- Chroni wątrobę i nerki przed uszkodzeniami spowodowanymi metalami ciężkimi, substancjami chemicznymi, lekami itp. Czarnuszka chroni te dwa ważne narządy o kluczowym znaczeniu, oczyszcza organizm z toksyn i korzystnie wpływa na stres oksydacyjny, przywraca prawidłowe poziomy jego markerów.
- Oddala od nas widmo osteoporozy. Zwiększa gęstość mineralną kości dzięki zwartości kwasów tłuszczowych oraz silnym właściwościom antyutleniającym i antyzapalnym.
- Działa łagodząco na ośrodkowy układ nerwowy. Wykazano działanie antydepresyjne, uspokajające i przeciwlękowe czarnuszki, działa jak adaptogen i poprawia samopoczucie. Korzystnie działa w zwalczaniu symptomów epilepsji i choroby Parkinsona.
- Nieoceniona w przypadku chorób autoimmunologicznych. Dzięki właściwościom antyzapalnym, antyhistaminowym i obniżającym stres oksydacyjny, zmniejsza symptomy choroby autoimmunologicznej.
- Ratuje włosy. Przeciwdziała łysieniu, hamuje wypadanie włosów, pomaga usunąć łupież spowodowany stanem zapalnym, pobudza porost i zwiększa gęstość włosów.
- Przyspiesza gojenie się ran, owrzodzeń, skaleczeń, rozpadlin, zmian ropnych itd.
- Wpływa korzystnie na układ rozrodczy. Reguluje miesiączkowanie, wspomaga laktację u matek karmiących, a nawet stwierdzono jej działanie antykoncepcyjne nie wykazując jednocześnie aktywności estrogenowej. U panów czarnuszka naturalnie podnosi poziom testosteronu.
Ale może jednak czegoś czarnuszka dla nas nie robi? Owszem. Nie pierze, nie prasuje, nie sprząta i nie zmywa brudnych naczyń!
Zresztą jakoś sobie radzi pod warunkiem, że jej w tym nie przeszkadzamy! Ważne jest, by jednocześnie stosować prawidłową dietę, umiarkowaną aktywność fizyczną, pić odpowiednią ilość wody, odpoczywać, zachować pogodę ducha i wysypiać się.
Nie wspomnę już o szkodliwości produktów takich jak tytoń, alkohol, inne używki.
Źródło: potrafiszschudnąć.pl
Źródło: potrafiszschudnac.pl
Ten artykuł ma 1 komentarz
Pokaż wszystkie komentarze