Wiosenne porządki. Produkty, które wspomogą naturalną detoksykację organizmu

Ptaszki ćwierkają, na duszy jakby lżej i można wreszcie odetchnąć pełną piersią, zrzucając z siebie ciężar zimowego przygnębienia. Jednym słowem – idzie wiosna. Ach, jak radośnie, kiedy znowu budzi się w człowieku energia! Aż chce się żyć! Jednak czasem po zimie bywa ciężko. Niby przychodzi powiew świeżości, a człowiek jakiś „przymulony” i pozbawiony sił. Bardzo często w trakcie zimy wpada kilka zbędnych kilogramów, dlatego też popularnością cieszą się wszelkiego rodzaju diety detoksykacyjne.

Autorzy tekstu: Karol i Karolina Kowalczyk / Zdrowie Jego Nać
Brzmi fajnie, nieprawdaż? Chętnie w to wierzymy. W końcu to nie my – to mityczne toksyny, które zalegają w organizmie. A o co w tym chodzi tak naprawdę? Detoksykacja to pozbywanie się toksyn z organizmu, a większość z nas na słowo „toksyna” reaguje wręcz alergicznie. W głowie kłębią się obrazy rodem z filmów – stalowe beczki z wizerunkiem czaszki, ludzie w skafandrach, hermetyczne pomieszczenia, wirówki, komputery i mikroskopy. Spokojnie – nikt z nas nie jest niczym skażony, w przeciwnym wypadku leżelibyśmy w stanie ciężkim w szpitalu i tam odbywałaby się ta prawdziwa detoksykacja (w sposób bardziej zbliżony do filmowych scenariuszy).
Zobacz też: 5 objawów, które świadczą o tym, że potrzebujesz detoksu

Czym zatem są owe toksyny? Tak naprawdę może to być absolutnie wszystko. Nawet witaminy w zbyt dużej ilości nam szkodzą, a ich wpływ na organizm można wtedy określić jako „toksyczny”. Toksynami mogą być też nagromadzone w nadmiarze produkty uboczne metabolizmu spowodowane zbyt ubogą dietą, chętnemu oddawaniu się nałogom w postaci picia większej ilości kawy, palenia papierosów, jedzenia słodkich ciast i ciasteczek i wiele, wiele innych. Ile osób – tyle możliwości tak naprawdę.
Dlatego też nie ma jednej, jedynej diety detoksykacyjnej, która w magiczny sposób oczyści nas ze wszystkiego, co szkodliwe. Tak się zwyczajnie nie da. Z drugiej strony: nasz organizm sam sobie świetnie poradzi, o ile nie będziemy mu przeszkadzać. Wiele produktów spożywczych świetnie wspomaga te naturalne procesy samooczyszczania się organizmu ze wszystkiego, co jest mu zbędne, oraz usprawnia działanie poszczególnych organów.
Jak oczyścić organizm z toksyn?
Prezentujemy listę grup produktów, które warto wprowadzić do codziennej diety, aby poczuć się lżej i dłużej cieszyć się dobrym zdrowiem oraz pozytywną energią każdego dnia:

- zioła (natka pietruszki, oregano, rozmaryn, tymianek, kolendra itp.), przyprawy (imbir, kurkuma, ostra papryka, pieprz, cynamon itp.) oraz wszystkie owoce i warzywa o intensywnych kolorach (jagody, cytrusy, warzywa liściaste, buraki, marchew itp.) – są bogate w witaminy, składniki mineralne, a przede wszystkim w specyficzne przeciwutleniacze, dzięki czemu mają silne działanie przeciwgrzybiczne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, przeciwbólowe, przeciwmiażdżycowe i wiele innych;
- tłuste ryby morskie (śledź, dziki łosoś, makrela), owoce morza i tran – to najlepsze źródła kwasów tłuszczowych n-3, które usprawniają pracę układu krążenia i nerwowego. Poprawiają pamięć, mają działanie przeciwnowotworowe, przeciwzapalne, antyoksydacyjne, immunostymulujące, dlatego warto zwrócić uwagę na odpowiednie spożycie n-3 i jego stosunku do n-6, gdyż na skutek nadmiernego przyjmowania olejów roślinnych niwelujemy wszystkie prozdrowotne właściwości n-3;
- produkty mleczne (mleko, jogurty, kefiry, maślanki, sery) – wspomagają pracę wątroby, nerek i tarczycy. Ze względu na wysoką wartość odżywczą i zawartość probiotyków wspomagają funkcjonowanie układu odpornościowego, pokarmowego i nerwowego, szczególnie mleko i sery są bogate w sprzężone dieny kwasu linolowego (CLA), które działają immunostymulująco, antyoksydacyjnie, antymiażdżycowo, antynowotworowo, zapobiegają otyłości, a także cukrzycy typu 2;
POZBĄDŹ SIĘ TOKSYN Z ORGANIZMU
- warzywa kapustne (kapusta, brukselka, brokuły, kalafior, kalarepa, jarmuż) – są bogate w witaminy, składniki mineralne oraz przeciwutleniacze, a dodatkowo są niskokaloryczne. Mają silne działanie przeciwnowotworowe, przeciwzapalne i przeciwbólowe. Pobudzają gojenie się wrzodów i ranek, usprawniają trawienie oraz wykazują właściwości prozdrowotne dla oczu i układu krążenia. Olejki eteryczne, które powodują wzdęcia, usuwa się poprzez gotowanie czy duszenie w naczyniu bez pokrywki (najmocniej ulatniają się one w trakcie pierwszych 5–10 minut);
- produkty bogate w błonnik (warzywa i owoce, ale również nasiona roślin strączkowych i produkty zbożowe) – stanowią ważną rolę w układzie pokarmowym człowieka, regulując jego pracę, prowadząc do usuwania toksyn i rozwoju dobrych bakterii. Zapobiegają zaparciom i obniżeniu wchłaniania cholesterolu. Ponadto pomagają w utrzymywaniu stabilnego poziomu cukru we krwi i powodują uczucie sytości.

Ten artykuł ma 1 komentarz
Pokaż wszystkie komentarze