Fenyloalanina - aminokwas, który ma wpływ na odchudzanie

Powinny po niego sięgać osoby odchudzające się, jak i sportowcy. Dlaczego?

Fenyloalanina to organiczny związek chemiczny z grupy kwasów egzogennych (a więc ludzki organizm nie jest wstanie wyprodukować go samodzielnie). Pełni w naszym organizmie znacząca rolę – stanowi, wraz z pozostałymi 19 aminokwasami, podstawowy budulec białek. Nie może go zatem zabraknąć, choć jego nadmiar jest równie szkodliwy (pogarsza pracę układu nerwowego).

Fenyloketonuria to wrodzona choroba metaboliczna, której mechanizm opiera się na nieprawidłowej przemianie fenyloalaniny. Jej nadmiar uszkadza mózg, powodując upośledzenie umysłowe. Fenyloketonurii towarzyszą objawy neurologiczne, tj. drżenie mięśni, drgawki, silne napięcie. Choroba ta jest dziedziczna.

Istotna dla sportowców i osób dbających o szczupłą sylwetkę jest zaś informacja, że fenyloalanina może mieć znaczący wpływ na proces odchudzania. Dodaje energii, zwiększa odporność na ból, jak również pozwala wytrzymać nawet najbardziej morderczy trening. Ale to nie wszystko! Udowodniono, że fenyloalanina zmniejsza uczucie głodu. Produkty zawierające ten aminokwas powinny zatem gościć w codziennym menu osób będących na diecie i aktywnych fizycznie.

Środki ułatwiające odchudzanie

Źródła fenyloalaniny

Aminokwasu tego szukać należy w mięsie, rybach, mleku i jego przetworach, serach, owocach i w warzywach (choćby w ziemniakach). Jest on również dodawany do wielu suplementów dla sportowców.

Dlaczego warto suplementować fenyloalaninę?

Dodaje energii, wzmacnia wytrzymałość, hamuje uczucie głodu – ale o tych zaletach fenyloalaniny już pisaliśmy. Dodajmy teraz do tego lepszy nastrój i zmniejszenie dolegliwości bólowych ze strony umęczonych treningiem mięśni i stawów. Mało? Dokładamy zatem zahamowanie uczucia głodu w czasie diety odchudzającej.

Produkty typu „light” a fenyloalanina

Będąc na diecie, często sięgamy po słodziki i produkty o obniżonej zawartości tłuszczu. Zawierają one aspartam, słodzik uznawany za zamiennik cukru. Sam w sobie nie jest szkodliwy (spożywany w umiarkowanych ilościach), ale w połączeniu z fenyloalaniną działa niekorzystanie na nasz organizm. Taka mieszanka nie może być stosowana przez kobiety w ciąży, chorych na depresję oraz nadciśnienie tętnicze (podnosi ciśnienie krwi).

Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Diety i odchudzanie:

Dieta bogatoresztkowa - co to jest i co można na niej jeść? Zasady, efekty i jadłospis Cukier - czy uzależnia? Sprawdź, czym zastąpić cukier Dieta 36s Jak schudnąć 10 kg w miesiąc? Sałatki fit do pracy. Zdrowe sałatki na lunch do pracy poniżej 300 kalorii Dynia na odchudzanie - wartości odżywcze pestek dyni Dekalog osoby odchudzającej się Niskokaloryczne substancje słodzące ułatwiają gromadzenie się tłuszczu Jak zacząć zdrowo jeść? 5 herbat, które wspomogą twoje odchudzanie Dieta tłuszczowa - efekty, przepisy, jadłospis diety ketogenicznej Trzy kroki do sylwetki bez cellulitu. Wywiad z Joanną i Dariuszem Brzezińskimi

Popularne w tym tygodniu:

Niezdrowe jedzenie – jakie produkty powinno się wyeliminować z diety?