Tańsze alternatywy dla superproduktów

Jagody acai, wodorosty, nasiona konopi – co chwila słyszmy o nowym superprodukcie o niezwykłych właściwościach, który powinniśmy dodać do codziennego menu. Większość z nich to produkty egzotyczne, które są trudno dostępne, a w dodatku kosztowne. Oto lista zamienników, które są tak samo zdrowe, jak modne superfoods, a przy tym tańsze i można je kupić w zwykłym sklepie spożywczym.

Soczewica zamiast komosy ryżowej

Quinoa (komosa ryżowa) wyróżnia się wysoką zawartością białka i zdrowych kwasów tłuszczowych, a przy tym można ją wykorzystać na wiele sposobów. Nic dziwnego, że świat oszalał na punkcie dań na jej bazie. Niestety, azteckie ziarna wciąż są bardzo drogie – pół kilograma trójkolorowej, organicznej komosy ryżowej kosztuje nawet 25 złotych. Dobrym zamiennikiem może być soczewica. Dzięki temu, że zawiera duże ilości błonnika i białka, świetnie zaspokaja głód i zmniejsza apetyt.

Zobacz też: Chcesz schudnąć? Włącz do menu te superprodukty

Sardynki i szprotki zamiast łososia

Filety z łososia można kupić w większości sklepów, jednak cena ryby często bywa zniechęcająca. Łosoś jest bardzo dobrym źródłem białka oraz kwasów omega-3, ale tych samych składników dostarczą również tańsze sardynki. Poza tym szprotki zawierają więcej witaminy B12, która pozytywnie wpływa na układ nerwowy (łagodzi stres) i krwionośny, a także zmniejsza ryzyko wystąpienia groźnych chorób, takich jak nowotwory czy choroba Alzheimera.

Jeżyny zamiast borówek

Lekarze i dietetycy często polecają pacjentom borówki. Dlaczego? Fioletowe owoce zawierają mnóstwo antyoksydantów, które walczą z wolnymi rodnikami odpowiedzialnymi za wiele chorób (np. nowotwory). Moda na borówki amerykańskie sprawiła, że zapomnieliśmy o innych zdrowych owocach jagodowych, takich jak jeżyny. W lecie, kiedy trwa sezon na oba rodzaje owoców, kupimy je w podobnej cenie, ale warto wiedzieć, że jeżyny zawierają dwa razy więcej witaminy C niż borówki, a przy tym są również źródłem ważnych przeciwutleniaczy. Zimą wybieraj zamrożone owoce, ten sposób obróbki sprawia, że nie tracą na swojej wartości.

Olej rzepakowy zamiast kokosowego

Olej kokosowy nazywany jest najzdrowszym olejem na świecie. Dobrze sprawdza się zarówno do gotowania, jak i pielęgnacji skóry oraz włosów. Jeśli budżet nie pozwala na zakup nierafinowanego oleju kokosowego, warto postawić na tani i łatwo dostępny olej rzepakowy. Ten rodzaj tłuszczu również zawiera kwasy omega-3 i omega-6 w odpowiednich dla organizmu proporcjach.

Zobacz również: Superfoods nowym przebojem żywieniowym

Sezam zamiast nasion chia

Warto wiedzieć, że popularne nasiona sezamu zawierają prawie dwa razy więcej żelaza niż modne chia. Szałwia hiszpańska jest skarbnicą kwasów omega-3, ale sezam wyprzedza ją pod względem zawartości wapnia, magnezu oraz witaminy B6. Różnica w cenie jest znacząca – za 250-gramowe opakowanie nasion chia trzeba zapłacić ok. 10–15 złotych, a za taką samą ilość sezamu tylko 5–6 złotych.

Brokuły zamiast jarmużu

Jarmuż to ulubione warzywo celebrytów i fanów zdrowego odżywiania. Zielone liście nie są drogie, ale wciąż trudno je spotkać w osiedlowych spożywczakach. Z kolei brokuły są bardzo popularne i bez problemów kupimy je świeże lub mrożone. Trudno przebić jarmuż, który jest bogaty w przeciwutleniacze i związki mineralne, jednak to właśnie brokuły mają więcej witaminy C oraz potasu.

Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

Niezdrowe skutki jedzenia zdrowej żywności Rola magnezu w organizmie Kofeina a serce

Popularne w tym tygodniu:

Dietetyczne brownie z kaszy jaglanej Detoksykujący koktajl z pietruszki, który przygotujesz w 3 minuty Przepis na pizzę na spodzie z kalafiora Desery z nasionami chia. Przepisy Ewy Chodakowskiej Co się dzieje w organizmie po zjedzeniu czekolady? Desery z płatków owsianych Właściwości pomelo. Sprawdź, dlaczego warto je jeść Co i o której godzinie najlepiej jeść na śniadanie? Zapytaliśmy o to dietetyka Śniadania od Chodakowskiej na okres jesienno-zimowy. Aż siedem propozycji! Koktajl mleczny z gruszką i cynamonem. Rozgrzeje i wzmocni odporność Tych warzyw nie powinieneś jeść w zimie Mięso strusia – zdrowe, choć niedoceniane. Sprawdziliśmy, jak smakuje