Fioletowe lody mogą pomóc spalać tłuszcz
REDAKCJA WP FITNESS • dawno temuCzy zauważyliście ostatnio przepiękne, fioletowe desery na Instagramie i Pintereście? Głównym ich składnikiem jest pochrzyn skrzydlaty (Dioscorea alata, znany również jako ube), roślina, z której wytwarzany jest rodzaj purpurowego dżemu, dodawanego do słodkości. Można z niego zrobić m.in. lody, puddingi, lukry, pączki, a nawet tarty.
Dobroczynne fioletowe ziemniaki
Pochrzyn należy do rodziny roślin pochrzynowatych, podobnie jak słodkie ziemniaki. Pochodzi prawdopodobnie z Himalajów, obecnie jest rozpowszechniony w szczególności w Afryce, Australii i obu Amerykach. Jego profil odżywczy jest podobny do pomarańczowych batatów — jedna filiżanka zawiera prawie 40 gramów węglowodanów (w tym 5 gramów błonnika) i około 2 gramy białka. Pochrzyn jest całkowicie pozbawiony tłuszczu.
Podobnie jak bataty, pochrzyn jest również pełen witamin A i C, wspierających odporność, a także potasu, minerału, który działa jako naturalny środek przeciwko wzdęciom i pomaga regulować pracę serca, ciśnienie krwi, zapobiega skurczom mięśni oraz reguluje gospodarkę kwasowo-zasadową.
Fioletowy pigment pochrzynu zapewnia mu działanie przeciwutleniające: badania opublikowane w czasopiśmie „Bioscience, Biotechnology i Biochemy” pokazują, że fioletowe bataty z Filipin zawierają wiele antyoksydantów, w tym antocyjany, które zostały powiązane z efektem przeciwzapalnym, prawidłowym funkcjonowaniem mózgu oraz ochroną przed chorobami serca i nowotworami.
Antocyjany mogą mieć również pewien potencjał jeżeli chodzi o redukcję tkanki tłuszczowej.
W przeprowadzonym niedawno japońskim badaniu, opublikowanym w „Journal of Agricultural and Food Chemistry”, naukowcy zastosowali u myszy dietę tłuszczową, pozbawioną antocyjanów, i beztłuszczową z tymi przeciwutleniaczami. Gryzonie, którym podano drugi wariant, nie przybierały na wadze, nie pojawiło się u nich więcej tłuszczu i nie wystąpił wzrost poziomu cukru, insuliny ani lipidów we krwi.
Badacze doszli do wniosku, że antocyjany mogą działać jako składnik żywności funkcjonalnej, który zapewnia ochronę przeciw otyłości i cukrzycy.
Kaloryczne dodatki mogą przeszkadzać z odchudzaniu
Chociaż są to bardzo dobre wiadomości, nie oznaczają, że można w nieograniczonej ilości jeść smakołyki z pochrzynu. Podczas gdy desery mogą być wykonane z odżywczych roślinnych dodatków, takich jak wiórki kokosowe lub mleko migdałowe, często znajdują się w nich także inne składniki, jak na przykład słodzone, skondensowane mleko.
I purpurowa pasta z pochrzynu dodana do ciast czy likier, zawierający rafinowane węglowodany, na pewno nie kwalifikują się jako zdrowa żywność. Ponadto, gdy za każdym razem będziesz jeść więcej cukrów niż twój organizm może wykorzystać jako paliwo, nadwyżka może uniemożliwić utratę masy ciała lub doprowadzić do jej przyrostu.
Pochrzyn może wzbogacać każdą potrawę, w tym słodycze, w substancje odżywcze. Nadal jednak powinniśmy odżywiać się racjonalnie, ograniczać słodkie przekąski i tworzyć inteligentne strategie żywieniowe. Można na przykład włączyć te fioletowe ziemniaki do pikantnych potraw. Pochrzyn smakuje także wyśmienicie upieczony w piecu, skropiony oliwą z oliwek i doprawiony rozmarynem lub smażony z czosnkiem.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze