Ashwagandha - czym jest i jak działa na nasz organizm?
REDAKCJA WP FITNESS • dawno temuAshwagandha znana również jako witania ospała, czy żeń-szeń indyjski to roślina, która już od wieków wykorzystywana jest w medycynie ajurwedyjskiej. W ostatnim czasie coraz częściej słyszymy o jej cennych właściwościach zdrowotnych i szerokim zastosowaniu we wspomaganiu różnego rodzaju schorzeń. Czym jest Ashwagandha? Jak ją stosować i jakie ma działanie?
Ashwagandha — co to jest?
Ashwagandha to roślina zaliczana do roślin adaptogennych. Pochodzi z Indii i najczęściej występuje w południowo-wschodniej Azji. Znajdziemy ją jednak również w niektórych krajach śródziemnomorskich, w krajach Afryki, czy też w niektórych regionach Australii. Ashwagandha rośnie pod postacią zielonego krzewu. Ma charakterystyczny korzeń — długi, bulwiasty w kolorze szaro-zielonym. Swoją popularność zdobyła w medycynie indyjskiej, w tradycyjnej Ajurwedzie.
Ashwagandha — właściwości i działanie
Cenne właściwości ashwagandhy zawdzięczane są znajdującym się w niej substancjom. W ashwagandzie znajdują się flikowitanolidy odpowiedzialne za działanie adaptogenne oraz witanozydy, których działanie nie zostało jeszcze do końca zbadane.
Kolejna substancja to witanolidy, które mają działanie antynowotworowe i przeciwbakteryjne. Substancje te dodatkowo mogą wykazywać działanie hamujące wzrost niektórych nowotworów: raka piersi, płuc, jelita grubego czy trzustki. Dodatkowo witanolidy pomagają w zwalczaniu infekcji organizmu, a tym samym wzmacniają układ odpornościowy.
Jakie działanie ma ashwagandha? Roślina ta wykazuje szereg właściwości prozdrowotnych. Badania potwierdzają, że ashwagandha poprawia jakość snu oraz przyczynia się do łagodzenia stresu, niepokoju i napięcia w ciele. Niedawno odkryto, że witanozydy wykazują działanie przeciwdepresyjne. Regularne spożywanie ashwagandhy pozytywnie wpływa także na kondycję ciała i umysłu, m.in. wzmacnia koncentrację i procesy uczenia się, dodaje energii oraz korzystanie wpływa na pracę mózgu. Co ciekawe, ashwagandha pomaga również w zwiększeniu masy i siły mięśni oraz w poprawie wydolności organizmu.
Niektóre badania naukowe wskazują na to, że ashwagandha może być skuteczna we wspomaganiu leczenia choroby Alzheimera, niemniej jednak, aby postawić rzetelne wnioski, konieczne jest wykonanie szeregu dodatkowych badań. Badania wykazały, że stosowanie ashwagandhy pomaga obniżyć poziom "złego" cholesterolu LDL.
Zgodnie z badaniami stosowanie ashwagandhy przez mężczyzn powoduje poprawę nasienia i poziomu ruchliwości plemników. Można więc stwierdzić, że regularne spożywanie rośliny może wspomagać płodność u mężczyzn.
Jak spożywać Ashwagandhę? Dawkowanie
W tradycyjnej Ajurwedzie ashwagandha najczęściej używana jest pod postacią suszonego i sproszkowanego korzenia. Ashwagandhę znajdziemy także pod postacią kapsułek czy ekstraktów. Dawkowanie ashwagandhy z kolei powinno być uzależnione od formy przyjmowanego suplementu oraz powodu przyjmowania go.
W przypadku korzenia rośliny zalecana dzienna dawka to około 3–6 g. Jeżeli chodzi o ekstrakt, zaleca się stosowanie ok. 300–500 mg dziennie z witanolidami w zakresie 5–10 proc. Najlepiej jednak zawsze warto stosować się do zaleceń producenta, które znajdziemy na opakowaniu produktu.
Oczywiście, aby uzyskać zadowalające rezultaty, konieczna będzie regularność. Zaleca się stosowanie ashwagandhy przez ok. 6–8 tygodni, żeby móc w pełni zobaczyć efekty.
Ashwagandha — skutki uboczne i przeciwwskazania
Ashwagandha jest uznawana za substancję bezpieczną, niemniej jednak tak jak w przypadku innych ziół, nie każdy może ją stosować. Ashwagandy nie zaleca się:
* kobietom w ciąży oraz w okresie karmienia piersią,
* osobom zażywającym leki uspokajające, nasenne, przeciwpadaczkowe oraz niektóre leki przeciwbólowe,
* dzieciom.
Aby zapobiec możliwości wystąpienia niepożądanych skutków, osoby przyjmujące różnego rodzaju leki powinny każdorazowo skonsultować przyjmowanie ziół z lekarzem prowadzącym.
Jeżeli chodzi o skutki uboczne ashwagandhy wśród nich wymienia się głównie problemy żołądkowo-jelitowe, nudności i wymioty. U niektórych osób po spożywaniu ashwagandhy zaobserwowano również pieczenie, swędzenie i przebarwienia skóry.
WEG
Zobacz, jak prawidłowo wykonać pompki. Ćwiczenie demonstruje trenerka z Calypso Fitness Club
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze