Zdrowe posiłki - przepisy. Oto dania, które możesz przygotować w 10 minut. A nawet szybciej!
MAGDALENA PIETRAS • dawno temu • 7 komentarzySzybki posiłek kojarzy się zazwyczaj ze śmieciowym jedzeniem. Wchodzimy do restauracji, czekamy 10 minut i już mamy ciepłego, ociekającego tłuszczem hamburgera z frytkami. Co innego zdrowe posiłki - przepisy i przygotowanie wymagają czasu i uwagi. A na to nie zawsze możemy sobie pozwolić. A może spróbujemy połączyć zdrowe dania, fit jedzenie z szybkim przygotowaniem?
Ten artykuł ma 3 strony:
Zdrowe jedzenie przepisy
Przepisy na zdrowe jedzenie to coś, czego szuka wielu ludzi. Poniżej znajdziecie kilka znakomitych propozycji. Smaczne, szybkie w przygotowaniu i zdrowe potrawy, w tym zdrowe dania dla dzieci. Zapraszamy!
Na śniadanie
Owsiane placuszki z jagodami
Przygotowaniu stosu domowych pancakesów nie trwa długo. Placuszki są doskonałym źródłem białka i błonnika.
Składniki:
- 50 g płatków owsianych błyskawicznych;
- 100 g jogurtu (najlepiej gęstego) – może być naturalny grecki lub serek homogenizowany (naturalny lub jagodowy);
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- 1 jajko;
- opakowanie borówek;
- dodatki do wyboru: ekstrakt waniliowy, cynamon, miód;
- do smażenia: masło lub oliwa.
Wykonanie:
Jogurt, płatki, proszek do pieczenia i banana zblenduj na gładką masę. Rozpuść tłuszcz na patelni, potem wylewaj ciasto, formując niewielkie koła. Na każdy placuszek nałóż kilka borówek. Kiedy ciasto zarumieni się z jednej strony, przewróć na drugą.
Smażone tofu
Dostarcza podobną ilość białka jak tradycyjna jajecznica. Aby przyrządzić tofucznicę, będziemy potrzebować kilku składników i naprawdę niewiele czasu. Ta potrawa przypadnie do gustu nawet zagorzałym wielbicielom jajek.
Składniki:
- kostka tofu;
- przyprawy: pieprz, sól (najlepiej czarna), papryka, kurkuma (nada odpowiedni kolor potrawie) lub inne, według uznania;
- szczypiorek;
- ulubione warzywa – może być np. papryka, pomidor, cukinia.
Wykonanie:
Tofu wyjmij z opakowania i odlej z niego wodę. Rozpuść tłuszcz na patelni, a następnie dodaj rozkruszone tofu. Smaż na złocisty kolor. Następnie dodaj przyprawy i warzywa i smaż jeszcze przez chwilę.
Omlet w kubku
Przygotowanie takiego dania zajmuje około 3 minuty. Jajka są źródłem białka, a ponadto dostarczają witamin A, D, K, E i witamin z grupy B. Znajdziemy w nich żelazo, magnez, cynk, jod, selen, fosfor i potas.
Składniki:
- 2 lub 3 jajka;
- plasterek dobrej szynki pokrojony na mniejsze kawałeczki;
- łyżka startego sera żółtego;
- 1–2 łyżki pokrojonych w drobną kostkę warzyw (np. papryki lub pomidora);
- przyprawy (pieprz, sól lub inne, według uznania);
- oliwa z oliwek.
Wykonanie:
Kubek dokładnie wysmaruj oliwą. Następnie wbij do niego jajka i roztrzep je widelcem. Dodaj szynkę, ser, warzywa oraz przyprawy i wymieszaj wszystko. Wstaw kubek do mikrofalówki (powinna być ustawiona na wysoką temperaturę) na minutę. Ponownie wymieszaj zawartość kubka. Wstaw naczynie jeszcze na 45–60 sekund (aż zetną się jajka). Po wyjęciu kubka, możesz posypać danie odrobiną startego sera, przyprawami lub innymi ulubionymi dodatkami.
Ten artykuł ma 7 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze