Zdrowe posiłki - przepisy. Oto dania, które możesz przygotować w 10 minut. A nawet szybciej!
MAGDALENA PIETRAS • dawno temu • 7 komentarzySzybki posiłek kojarzy się zazwyczaj ze śmieciowym jedzeniem. Wchodzimy do restauracji, czekamy 10 minut i już mamy ciepłego, ociekającego tłuszczem hamburgera z frytkami. Co innego zdrowe posiłki - przepisy i przygotowanie wymagają czasu i uwagi. A na to nie zawsze możemy sobie pozwolić. A może spróbujemy połączyć zdrowe dania, fit jedzenie z szybkim przygotowaniem?
Ten artykuł ma 3 strony:
Na obiad
Zupa brokułowa z parmezanem
Warto jeść zupy – przynajmniej 2 lub 3 razy w tygodniu. Ta z brokułem dostarczy witamin C, B6, A i K, tiaminy, ryboflawiny, niacyny, kwasu foliowego oraz minerałów, takich jak wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód czy cynk. Zielone warzywo korzystnie wpływa na stan stawów, dlatego powinno znaleźć się w diecie każdego sportowca.
Składniki:
- 2 brokuły pocięte na mniejsze kawałki;
- niewielki kawałek parmezanu;
- 1 łyżka sosu sojowego;
- 1 łyżka soku z cytryny;
- przyprawy: sól, pieprz lub inne.
Wykonanie:
Zagotuj 2 szklanki wody. Do wrzącej wody dodaj brokuły, parmezan i sos sojowy. Przykryj garnek i gotuj wszystko przez około 8 minut. Następnie zupę zblenduj na jednolitą masę. Dodaj przyprawy i sok z cytryny.
Nadziewany słodki ziemniak
Słodki ziemniak to dietetyczny hit. Absolutne niezbędny w jadłospisie osoby aktywnej fizycznie. Batat jest źródłem węglowodanów złożonych, co znaczy, że daje energię na dłużej. Jest lekkostrawny i niskokaloryczny.
Składniki:
- 1 duży słodki ziemniak;
- 1 duże jajko;
- posiekana świeża kolendra;
- ¼ awokado;
- 2 łyżki jogurtu greckiego;
- 2 łyżki sosu typu salsa;
- przyprawy: sól, pieprz.
Wykonanie:
Dokładnie wyszoruj ziemniaka. Włóż go na kilka chwil do piekarnika lub mikrofalówki (wyjmij, kiedy będzie miękki). Następnie roztrzep jajko z przyprawami. Pokrój awokado w drobną kostkę. Wyjmij ziemniaka z piekarnika, przetnij go wzdłuż (nie dziel go jednak na dwie połówki). Wyjmij część miąższu i dodaj go do jajek. Tak przygotowaną mieszankę podsmaż na odrobinie tłuszczu roślinnego. Kiedy „jajecznica” będzie już gotowa, przełóż ją do ziemniaka. Danie posyp kolendrą, kawałkami awokado, polej sosem salsa i jogurtem greckim.
Filet z łososia na sałatce z awokado i rukoli
Chcesz odżywiać się zdrowo? Jedz ryby. Może to być np. łosoś, który zawiera kwasy tłuszczowe omega 3, magnez, fosfor, selen, witaminy z grupy B i białko.
Składniki:
- filet z łososia;
- rukola;
- oliwa z oliwek;
- przyprawy: sól, pieprz;
- 2 łyżki soku z cytryny;
- 1 łyżka startego parmezanu;
- 1 awokado pokrojone w kostkę.
Filet wysusz ręcznikiem papierowym. Posyp z każdej strony solą oraz pieprzem. Usmaż na patelni, na rozgrzanym tłuszczu roślinnym, potem przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. W naczyniu wymieszaj rukolę, sok z cytryny, 3 łyżki oliwy z oliwek, awokado. Dodaj sól, pieprz i starty ser. Sałatkę wyłóż na duży talerz i połóż na niej łososia.
Ten artykuł ma 7 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze