Zdrowe posiłki - przepisy. Oto dania, które możesz przygotować w 10 minut. A nawet szybciej!
MAGDALENA PIETRAS • dawno temu • 7 komentarzySzybki posiłek kojarzy się zazwyczaj ze śmieciowym jedzeniem. Wchodzimy do restauracji, czekamy 10 minut i już mamy ciepłego, ociekającego tłuszczem hamburgera z frytkami. Co innego zdrowe posiłki - przepisy i przygotowanie wymagają czasu i uwagi. A na to nie zawsze możemy sobie pozwolić. A może spróbujemy połączyć zdrowe dania, fit jedzenie z szybkim przygotowaniem?
Ten artykuł ma 3 strony:
Na kolację lub podwieczorek
Tortilla z indykiem oraz majonezem z awokado
Indyk plus awokado – samo zdrowie. A to wszystko w apetycznym wrapie.
Składniki:
- szynka z indyka lub kawałki upieczonego indyka;
- kilka listków sałaty oraz plasterki pomidora;
- kilka plasterków sera Provolone (można go zastąpić zwykłym serem wędzonym).
Majonez z awokado:
- ½ awokado;
- 2–3 łyżki majonezu.
Wykonanie:
W małej miseczce za pomocą widelca rozdrobnij awokado. Dodaj majonez. Mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Tortille lekko podgrzej, posmaruj majonezem, dodaj mięso, warzywa i ser. Od razu podawaj do zjedzenia.
Krewetki na ostro
Gratka dla wielbicieli owoców morza. Krewetki na ostro z dodatkiem orzeźwiającego sosu.
Składniki:
- 1 łyżeczka papryki;
- ¾ łyżeczki soli;
- ½ łyżeczki kurkumy;
- odrobina pieprzu cayenne;
- odrobina cynamonu;
- ½ kg obranych krewetek;
- 1 łyżka masła;
- 2 łyżki soku z limonki;
- 2 łyżki pokrojonej świeżej kolendry.
Wykonanie:
Paprykę, cynamon, kurkumę, cayenne, sól umieść w dużej misce. Dodaj krewetki i wymieszaj w taki sposób, by przyprawy dokładnie pokryły owoce morza. Rozgrzej masło na patelni, dodaj krewetki i smaż przez około 2 minuty z każdej strony. Podawaj je z sosem. Przepis na niego znajdziesz poniżej.
Składniki:
- ¾ szklanki śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego;
- 1/3 szklanki świeżej posiekanej kolendry;
- 2 łyżki soku z limonki;
- 1 łyżka miodu;
- 1 ½ łyżki startej skórki z limonki;
- szczypta soli.
Wykonanie:
Wszystkie składniki wymieszaj. Podawaj w osobnym naczyniu do krewetek.
Wegetariański ryż z warzywami
To prawdziwa zdrowotna bomba. Brązowy ryż z warzywami, a do tego jajko. Porcja witamin, minerałów i pożytecznych węglowodanów.
Składniki:
- 1 łyżka oleju sezamowego;
- 2 rozdrobnione ząbki czosnku;
- 1 łyżka startego imbiru;
- 3 jajka;
- 3 ½ szklanki ugotowanego, wystudzonego brązowego ryżu;
- ¾ szklanki mrożonej kukurydzy;
- szklanka mrożonego groszku;
- ½ łyżki octu ryżowego;
- 2–3 łyżki sosu sojowego;
- świeży szczypiorek, bazylia,szpinak (mogą być też inne świeże zioła).
Wykonanie:
Rozgrzej łyżkę oleju sezamowego na patelni. Dodaj czosnek oraz imbir i mieszaj przez około minutę. Dodaj jajka, wymieszaj i smaż przez chwilę (1–2 minuty). Następnie wsyp ryż na patelnię, mieszaj wszystko delikatnie przez kilka minut. Dodaj łyżkę oleju sezamowego. Zwiększ temperaturę. Dorzuć mrożone warzywa, sos sojowy i wlej ocet ryżowy, mieszaj przez kolejne 2 minuty. Zdejmij patelnię z palnika. Dodaj świeże warzywa i wymieszaj wszystko jeszcze raz.
Burrito z kurczakiem i awokado
Awokado zawiera mnóstwo zdrowych tłuszczów. Jest źródłem przeciwutleniaczy, minerałów, witamin. Można je dodać do sałatki, koktajlu i wielu innych dań. My zachęcamy do przyrządzenia burrito z kurczakiem i awokado.
Składniki:
- kawałki ugotowanej piersi z kurczaka;
- ½ szklanki startej mozarelli;
- 1 awokado pokrojone w kostkę;
- 2 łyżki pokrojonej świeżej kolendry;
- 4 duże tortille;
- olej roślinny.
Wykonanie:
Wymieszaj kurczaka, ser, awokado, kolendrę. Tortille wypełnij nadzieniem i złóż. Rozgrzej na patelni olej. Umieść na niej roladki z tortilli. Smaż z obu stron na złocisty kolor.
Ten artykuł ma 7 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze