Desery z chia - trzy przepisy, które proponuje Ewa Chodakowska
PAULINA BANAŚKIEWICZ-SURMA • dawno temu • 1 komentarzNasiona chia są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe i składniki mineralne. Dostarczają pełnowartościowego białka i rozpuszczalnego błonnika. Desery z chia propaguje Ewa Chodakowska, która dostrzega zalety tych ziarenek. Sprawdź, jak przyrządzić deser chia fit, którego składnikiem jest pudding chia fit.
Po kontakcie z płynem nasiona chia pęcznieją, skutecznie wypełniając żołądek, dzięki czemu nie mamy ochoty podjadać. Deser z chia jest niskokaloryczny i szybki w przygotowaniu. Oto trzy przepisy z tym składnikiem zaproponowane przez trenerkę fitness Annę Chodakowską.
Zielony mus z nasionami chia
Lista składników:
- 3 łyżeczki nasion chia,
- pół szklanki mleka migdałowego,
- ⅓ awokado,
- kiwi.
Sposób przygotowania:
Zalewamy nasiona chia mlekiem. Odstawiamy na godzinę. Następnie obrane awokado i kiwi umieszczamy w kielichu blendera. Miksujemy. Przygotowujemy deser do podania: pierwsza warstwa to pudding z chia, druga — zielony mus.
Deser ten jest bogaty w witaminę C, foliany i błonnik pokarmowy. Dostarcza 212 kcal.
Zobacz też: Domowe lody. Przepisy Ewy Chodakowskiej
Chia z mlekiem ryżowym
Lista składników:
- 3 łyżeczki nasion chia,
- 125 g mleka ryżowego,
- banan,
- szczypta cynamonu,
- 3 łyżki wody.
Sposób przygotowania:
Zalewamy nasiona chia gorącą wodą. Odstawiamy i czekamy, aż napęcznieją. Następnie dodajemy mleko uprzednio zmiksowane z bananem, do którego dodaliśmy szczyptę cynamonu.
Deser ten dostarcza witaminy B6, wapnia i błonnika. Jego wartość energetyczna wynosi 210 kcal.
Zobacz też: Oto co Ewa Chodakowska poleca jeść na śniadanie. Pięć przepisów
Deser czekoladowy z chia
Lista składników:
Sposób przygotowania:
Gotujemy mleko, gdy zacznie wrzeć, dodajemy kakao. Następnie mlecznym napojem zalewamy nasiona chia. Gdy zwiększą objętość, posypujemy pokruszonymi migdałami.
Deser ten dostarcza organizmowi cenny składników mineralnych (magnezu i cynku) oraz błonnika. Jest niskokaloryczny — ma 211 kcal.
Ten artykuł ma 1 komentarz
Pokaż wszystkie komentarze