Desery bez pieczenia z jadłospisu Ewy Chodakowskiej
PAULINA BANAŚKIEWICZ-SURMA • dawno temuNa profilach Ewy Chodakowskiej w mediach społecznościowych aż roi się od przepisów na zdrowe potrawy, m.in. obiady i zielone koktajle. Trenerka fitness dostarcza swoim fanom również pomysły na niskokaloryczne desery. Proponuje m.in. przygotować domowe pralinki bez "chemii", których porcja dostarcza nie więcej niż 222 kalorie. Oto desery bez pieczenia z jadłospisu Ewy Chodakowskiej
Desery autorstwa Ewy Chodakowskiej wyróżniają się nie tylko niską kalorycznością, ale i krótkim czasem przygotowania. Co więcej, receptury te nie wymagają pieczenia. Dania cechują się wysoką zawartością orzechów, nie zawierają konserwantów i soli.
Trenerka zaznacza, by do przygotowania poniższych pralinek wybierać pastę tahini i masło migdałowe dobrej jakości (można pójść o krok dalej i te produkty przygotować samodzielnie). W związku z tym, że ten typ deseru łatwo przetransportować, możemy go zabrać do pracy lub klubu fitness.
Zobacz także: Przepis na domowe masło migdałowe
Przepis pierwszy — praliny sezamowe
Lista składników:
- 30 gramów ugotowanej kaszy jaglanej,
- banan,
- łyżeczka pasty sezamowej tahini,
- 40 gramów 2 proc. jogurtu naturalnego,
- 10 gramów miodu pszczelego.
Sposób przygotowania:
Miksujemy banana z jogurtem, tahini i miodem. Następnie otrzymaną masę łączymy z ugotowaną kaszą. Formujemy kulki o wielkości orzecha włoskiego. Wkładamy do lodówki na kilka godzin. Tak przygotowane pralinki sezamowe dostarczają 222 kcal.
Przepis drugi — praliny migdałowo-daktylowe
Lista składników:
- 5 suszonych daktyli,
- łyżka masła migdałowego,
- 2 łyżeczki migdałów.
Sposób przygotowania:
Daktyle i migdały zalewamy ciepłą wodą tak, by suszone owoce zostały przykryte płynem. Odstawiamy je na godzinę. Następnie odcedzamy i dodajemy kolejno: masło i orzechy. Miksujemy. Formujemy kulki na kształt orzecha włoskiego. Wkładamy je na kilka godzin do lodówki. Pralinki migdałowo-daktylowe dostarczają 207 kcal.
Zobacz też: Trufle kokosowe
Przepis trzeci — pralinki kokosowo-czekoladowe
Lista składników:
- pół średniej wielkości banana,
- łyżeczka masła migdałowego,
- 2 łyżeczki wiórków kokosowych,
- łyżeczka gorzkiego kakao,
- 2 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy.
Sposób przygotowania:
Rozgniatamy banana i łączymy owoc z masłem, kakao i sokiem pomarańczowym. Następnie uzyskaną masę mieszamy z wiórkami. Formujemy kulki i wstawiamy na noc do lodówki. Wartość energetyczna pralinek wynosi 218 kcal.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze