Jak zrobić masło migdałowe? Masło migdałowe - właściwości
REDAKCJA WP FITNESS • dawno temu • 3 komentarzeJak zrobić masło migdałowe? Przepis na domowe masło migdałowe jest całkiem prosty. Potrzebujemy zaledwie trzech składników. Pierwszy z nich to migdały, które są bogate w witaminy, składniki mineralne i błonnik, za sprawą którego zapewniają uczucie sytości na długi czas. Masło migdałowe może być alternatywą dla osób, które nie lubią chrupać orzechów.
Masło migdałowe — przepis
Składniki:
Zobacz też: Migdały – idealne orzechy dla osób na diecie
Sposób przygotowania:
- Układamy migdały na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Wkładamy je na 6 do 8 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni.
- Po ostudzeniu przekładamy orzechy do blendera i miksujemy około 5 do 10 minut (co jakiś czas można przemieszać masę, która przykleiła się do ścian urządzenia).
- Kiedy uzyskamy jednolitą konsystencję, dodajemy cynamon i syrop. Wszystkie składniki ponownie blendujemy na wyższych obrotach.
- Tak przygotowane masło można przechowywać w lodówce nawet kilka tygodni (możliwe, że na jego powierzchni wytrąci się olej; nie należy się tym przejmować, masło cały czas będzie się nadawać do spożycia).
Wartość odżywcza (100 gramów):
- energia: 583 kcal,
- białko: 18,9 g,
- tłuszcze: 49,3 g,
- węglowodany: 29,7 g.
Autor przepisu: Jakub Mościcki
Ten artykuł ma 3 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze