Przepis na domowe masło migdałowe

Do przygotowania domowego masła migdałowego potrzebujemy zaledwie 3 składników. Jeden z nich, migdały, są bogate w witaminy, składniki mineralne i błonnik, za sprawą którego zapewniają uczucie sytości na długi czas. Masło migdałowe może być alternatywą dla osób, które nie lubią chrupać orzechów.

Domowe masło migdałowe

Domowe masło migdałowe (Instagram (majlaa_))

Składniki:

  • 500 gramów migdałów,
  • 2 łyżki syropu z agawy lub syropu klonowego,
  • 2 łyżeczki cynamonu.

Zobacz też: Migdały – idealne orzechy dla osób na diecie

Sposób przygotowania:

  1. Układamy migdały na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Wkładamy je na 6 do 8 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni.
  2. Po ostudzeniu przekładamy orzechy do blendera i miksujemy około 5 do 10 minut (co jakiś czas można przemieszać masę, która przykleiła się do ścian urządzenia).

  3. Kiedy uzyskamy jednolitą konsystencję, dodajemy cynamon i syrop. Wszystkie składniki ponownie blendujemy na wyższych obrotach.

  4. Tak przygotowane masło można przechowywać w lodówce nawet kilka tygodni (możliwe, że na jego powierzchni wytrąci się olej; nie należy się tym przejmować; masło cały czas będzie się nadawać do spożycia).

Wartość odżywcza (100 gramów):

  • energia: 583 kcal,
  • białko: 18,9 g,
  • tłuszcze: 49,3 g,
  • węglowodany: 29,7 g.

Autor przepisu: Jakub Mościcki

Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

Przepis na pizzę na spodzie z kalafiora Dietetyczne brownie z kaszy jaglanej Niskokaloryczne wersje popularnych deserów z jabłkami Przepisy na zdrowe smoothies z typowo jesiennych produktów Powidła śliwkowe Tańsze alternatywy dla superproduktów Sernik z dyni na owsianym spodzie z musem śliwkowo-żurawinowym Ciasto gruszkowe Orkiszowy placek ze śliwkami Dietetyczny koktajl witaminowy Przekąski i desery dla sportowców Bananowy chleb Przepisy Anny Lewandowskiej i Ewy Chodakowskiej na zdrowe dania Jak zrobić izotonik w domu? Przepisy na domowe napoje izotoniczne Szybkie śniadanie, obiad, kolacja, czyli dania, w które nie trzeba wkładać wiele wysiłku Fioletowy chleb - nowe super food Omlet z płatków owsianych Domowe pralinki LOW CARBOWA BOMBA SMAKOWA! :):) Dietetyczna pizza w 10 minut Pieczone sajgonki wegetariańskie Proste kulki 6 przepisów na odchudzające sałatki Pozbądź się toksyn! 5 przepisów na oczyszczające soki

Popularne w tym tygodniu:

Dietetyczne brownie z kaszy jaglanej Detoksykujący koktajl z pietruszki, który przygotujesz w 3 minuty Przepis na pizzę na spodzie z kalafiora Co się dzieje w organizmie po zjedzeniu czekolady? Desery z płatków owsianych Właściwości pomelo. Sprawdź, dlaczego warto je jeść Co i o której godzinie najlepiej jeść na śniadanie? Zapytaliśmy o to dietetyka Śniadania od Chodakowskiej na okres jesienno-zimowy. Aż siedem propozycji! Koktajl mleczny z gruszką i cynamonem. Rozgrzeje i wzmocni odporność Mięso strusia – zdrowe, choć niedoceniane. Sprawdziliśmy, jak smakuje Co zjeść na kolację? - dieta na dobry sen, dieta dla aktywnych Kilka sygnałów świadczących o tym, że pijesz za mało wody