Fit deser z nasionami chia - jak przygotować zdrowy deser z chia?
SYLWIA STACHURA • dawno temu • 2 komentarzeMasz ochotę na coś słodkiego? Świetnym pomysłem jest fit deser z nasionami chia. Po zjedzeniu takiego deseru nie będziesz mieć wyrzutów sumienia. Nasiona chia są źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych, białka oraz wielu minerałów. Wystarczy kilka dodatków, by wyczarować z nich słodki pudding - idealny na podwieczorek, nawet na diecie.
Dlaczego warto jeść nasiona chia?
Nasiona szałwii hiszpańskiej zyskały popularność na całym świecie nie bez powodu. Są skarbnicą zdrowia — dostarczają białka, błonnika oraz kwasów omega-3. Są źródłem wielu związków mineralnych, m.in. wapnia, żelaza, potasu, magnezu i fosforu.
Po wymieszaniu z wodą pęcznieją, tworząc żelowy płyn. Są polecane osobom na diecie, ponieważ dają uczucie sytości i zmniejszają chęć na podjadanie. Często wykorzystuje się je do robienia deserów — w połączeniu z mlekiem lub jogurtem tworzą budyń, który można podawać na wiele sposobów. Deser z nasion chia jest przepyszny!
Czekoladowy pudding chia
Marzysz o czekoladowym batoniku, ale nie chcesz łamać zasad diety? Przygotuj pudding z nasion chia o czekoladowym smaku. Można go zjeść jako deser po obiedzie, ale sprawdzi się też jako słodkie śniadanie albo przekąska.
Składniki:
- 1 szklanka mleka migdałowego (może być też zwykłe lub inne roślinne),
- 1/3 szklanki nasion chia,
- 1,5 łyżki kakao (bez dodatku cukru),
- 2 łyżeczki ksylitolu,
- 2 łyżki posiekanych migdałów lub migdałów w płatkach,
- świeże borówki amerykańskie.
Do ciepłego mleka dodać kakao i ksylitol, dokładnie wymieszać. Mleko wymieszać z nasionami chia i częścią posiekanych migdałów, przykryć i odstawić na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc). W międzyczasie można kilka razy zamieszać pudding. Gdy ma już gęstą konsystencję, można udekorować świeżymi borówkami i resztą migdałów.
Kokosowy deser z chia
To kolejny zdrowy deser z nasionami chia. Tropikalny smak kokosa od razu kojarzy się z wakacjami. W połączeniu z owocami i wanilią tworzy deser, który natychmiast poprawia nastrój.
Składniki:
- 1,5 szklanki mleka kokosowego,
- ½ szklanki wiórków kokosowych,
- ½ szklanki nasion chia,
- 1 laska wanilii,
- 2 łyżeczki syropu klonowego lub miodu,
- ulubione owoce.
Nasiona chia, ziarenka wanilii i wiórki kokosowe zalać mlekiem. Dosłodzić syropem klonowym i dokładnie wymieszać. Pudding wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem posypać ulubionymi świeżymi owocami i orzechami.
Deser szarlotkowy z nasionami chia
Jabłka i cynamon to połączenie, któremu trudno się oprzeć. Aromatyczne zapachy kojarzą się z dzieciństwem. Możesz łatwo odtworzyć ulubiony deser w zupełnie nowej, zdrowszej wersji.
Składniki:
- 2 szklanki mleka,
- 2/3 szklanki nasion chia,
- 3 łyżeczki miodu,
- 2 jabłka, pokrojone w półplasterki,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1 szklanka musli,
- ½ szklanki orzechów.
Nasiona chia zalać mlekiem, dodać miód i cynamon, wymieszać i odstawić do lodówki na kilka godzin. W szklankach układać warstwami musli i nasiona chia, na wierzchu ułożyć plasterki jabłek. Całość posypać posiekanymi orzechami i podawać.
Ten artykuł ma 2 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze