Pomysły na wykorzystanie chia w menu na utratę wagi - jak wykorzystać nasiona chia?
PAULINA BANAŚKIEWICZ-SURMA • dawno temu • 1 komentarzJak wykorzystać nasiona chia i wprowadzić je do diety na odchudzanie? Można je wykorzystać do przygotowania domowego popcornu. Chia mogą stanowić również alternatywę dla grzanek do sałatki lub dodatek do zupy. Dlaczego warto je jeść? Ile kalorii ma łyżka nasion chia? Sprawdź.
Ten artykuł ma 4 strony:
Nasiona chia — utrata wagi, nasiona chia — charakterystyka
Niewielkie nasiona chia (szałwii hiszpańskiej) dostarczają aż 88,5 proc. kwasów tłuszczowych nienasyconych (w tym 60 proc. NNKT: kwasów omega 6 i omega 3 — tych ostatnich więcej niż łosoś atlantycki), a także składników mineralnych, takich jak wapń (więcej niż mleko), fosfor, potas, żelazo (więcej niż szpinak) i magnez.
Porcja 100 gramów nasion chia zawiera 16,5 gramów pełnowartościowego białka i 34 gramy rozpuszczalnego błonnika regulującego trawienie i spowalniającego wchłanianie glukozy (co niemal w 100 proc. pokrywa dzienne zapotrzebowanie na ten składnik). Dostarczają 486 kcal (w 100 g). Zatem łyżka (ok. 10 g) nasion chia dostarczy niespełna 49 kcal.
Chia zawierają lignany, antyoksydanty, odpowiedzialne za regulowanie poziomu hormonów płciowych w organizmie.
Zobacz też: Dlaczego warto jeść nasiona chia?
Ze względu na to, że po połączeniu z wodą te niewielkie podłużne ziarenka pęcznieją (tak jak siemię lniane; mogą nawet 10-krotnie zwiększyć swoją objętość w cieczy), skutecznie wypełniają żołądek, dzięki czemu nie odczuwamy głodu przez długi czas i nie mamy ochoty na przekąski. Nasiona chia sprawiają, że każdy posiłek, którego dodatek stanowią, jest bardziej sycący.
Zobacz też: Chia nasion czar
Właściwości prozdrowotne nasion chia:
- zmniejszają ryzyko zachorowania na raka piersi (dzięki zawartości kwasu ALA),
- poprawiają pracę mózgu: pamięć i koncentrację uwagi,
- wspomagają układ nerwowy — działają uspokajająco,
- zapobiegają schorzeniom serca i nadciśnieniu,
- usprawniają pracę układu pokarmowego: pobudzają perystaltykę jelit i wspomagają trawienie,
- zapobiegają cukrzycy typu 2.
Ten artykuł ma 1 komentarz
Pokaż wszystkie komentarze