Nasiona chia - przepisy, odchudzanie
PAULINA BANAŚKIEWICZ-SURMA • dawno temuNasiona chia mają pozytywny wpływ na stan zdrowia (zmniejszają ryzyko zachorowania na raka piersi i zapobiegają schorzeniom serca), kondycję ogólną organizmu (poprawiają pracę mózgu), a także wspomagają odchudzanie, usprawniając pracę układu pokarmowego. Ponadto dostarczają niemal 90 proc. kwasów tłuszczowych nienasyconych i w prawie 100 proc. zaspokajają dzienne zapotrzebowanie na błonnik. Nasiona chia - przepisy, odchudzanie, z nami dowiesz się wszystkiego!
Ten artykuł ma 3 strony:
Nasiona chia: przepisy fit. Oto kilka propozycji.
Pudding z chia
Choć wiele osób uważa, że nasiona chia można stosować jedynie jako dodatek i uzupełnienie dania, to mogą one stanowić również podstawowy składnik posiłku na śniadanie lub podwieczorek.
Chia pudding to jeden z najsmaczniejszych sposobów na włączenie tych nasion do codziennej diety. Jest to danie niezwykle łatwe w przygotowaniu. Przykład? Przepis na prosty pudding chia z owocami.
Zobacz także: Dlaczego warto jeść nasiona chia?
Lista składników:
- 200 ml mleka zwierzęcego lub roślinnego,
- 3 łyżki stołowe nasion chia,
- łyżka miodu,
- owoce (świeże lub mrożone).
Sposób przygotowania:
Mieszamy mleko i miód z nasionami chia. Odstawiamy na co najmniej 2–3 godziny (w trakcie pierwszych 30 minut powinniśmy kilka razy zamieszać miksturę).
Po upływie tego czasu dodajemy świeże owoce lub polewamy pudding musem przygotowanym ze zmiksowanych mrożonek.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze