Co warto wiedzieć o sałatkach funkcjonalnych? Sprawdź!
MACIEJ GRUSZCZYŃSKI • dawno temuArtykuł sponsorowany .
Chyba nic tak nie poprawia humoru i samopoczucia osobom aktywnym fizycznie jak solidny trening. Zazwyczaj po jego zakończeniu, jeszcze zanim wrócimy do domu, uzupełniamy organizm płynami oraz sięgamy po szybką przekąskę, którą mamy w podręcznej torbie. W takim momencie dobrym rozwiązaniem są produkty stanowiące pełnowartościowy posiłek np. sałatki funkcjonalne. Co warto o nich wiedzieć?
Czym są produkty funkcjonalne?
Żywność funkcjonalna to taka, która ze względu na zawartość odpowiednich składników odżywczych, wykazuje udokumentowany pozytywny wpływ na ludzki organizm. Włączenie jej do swojego jadłospisu takiej może wspierać nasz organizm w prawidłowym funkcjonowaniu. Do żywności funkcjonalnej zaliczamy między innymi produkty bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, błonnik pokarmowy, witaminy, mikro i makroelementy, przeciwutleniacze, a także probiotyki i prebiotyki. Idea tego rodzaju żywności nawiązuje do filozoficznej tradycji Wschodu, a jej ojczyzną jest Japonia, gdzie w latach 80. XX wieku zostały przeprowadzone liczne badania nad wpływem różnego rodzaju żywności na zdrowie człowieka.
Żywność funkcjonalna, a aktywność fizyczna
Do grupy żywności funkcjonalnej zalicza się niektóre mięsa, a zwłaszcza ryby. Warto je włączyć do jadłospisu osoby aktywnej fizycznie, ponieważ są bogatym źródłem wielu cennych mikro i makroelementów (jodu, wapnia, fluoru, fosforu), bogatych w aminokwasy i dobrze przyswajalnych białek wpływających m.in. na budowę mięśni, a także tłuszczy, będących cennym źródłem energii. Jednak jednym z najcenniejszych składników ryb, zwłaszcza tych tłustych, są nienasycone kwasy omega-3. Mają one duże znaczenie dla organizmu, a zwłaszcza osób uprawiających sport czy zażywających dużo ruchu – ich spożywanie pozwala zadbać o urozmaicony jadłospis.
W wielu przypadkach osoby uprawiające sport zwracają uwagę na produkty o wysokiej zawartości białka. Ryby są prawdziwą skarbnicą białek, doskonale, bo aż w 90% przyswajalnych przez ludzki organizm. Dlatego też warto sięgać po tę cenną grupę produktów nawet kilka razy w tygodniu. Jakie gatunki ryb mogą gościć na naszym talerzu? Wśród wielu dostępnych na rynku, chętnie wybieramy łososia, który (oprócz najcenniejszych dla organizmu elementów) charakteryzuje się wyjątkowo delikatnym smakiem. W jego składzie znajdziemy pełnowartościowe białka, spore ilości witamin z grupy B i witaminy D, a także liczne minerały mające duży wpływ na regenerację po treningu. Ryba ta świetnie smakuje nie tylko po szybkim obsmażeniu czy pieczona, ale także stanowi świetną bazę pożywnych sałatek.
Dania z ryb – szybkie w przygotowaniu
Ryby są nie tylko pełne wartości odżywczych, ale i bardzo delikatne. Dzięki temu ich przygotowanie nie jest zbyt czasochłonne. Kiedy jednak zależy nam na zjedzeniu pełnowartościowego posiłku zaraz po treningu, a nie mamy czasu na jego przyrządzanie, warto sięgnąć po gotowe sałatki rybne z ulubionymi dodatkami (np. Salatino). Wygodne opakowanie w formie puszki sprawia, że nie musi być ona przechowywana w lodówce. Co więcej, zawiera w środku duże kawałki ryby, np. łososia, które doskonale komponują się z dodatkami w postaci kasz lub warzyw. Dodatkowym atutem jest to, że tak skomponowana sałatka funkcjonalna może stanowić pełnowartościowy posiłek, a wśród wielu różnorodnych wariantów smakowych każdy wielbiciel ryby z pewnością znajdzie swój ulubiony, po który chętnie będzie sięgał po wysiłku fizycznym!
Artykuł sponsorowany .
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze