Przepisy na zdrowe desery bez cukru - dietetyczne desery bez cukru
KORNELIA RAMUSIEWICZ • dawno temuUważa się, że cukier to biała śmierć. I rzeczywiście, ma dużo kalorii i pozbawiony jest składników odżywczych. Jego spożycie sprzyja otyłości, cukrzycy, chorobom serca, wątroby oraz niektórym rodzajom nowotworów. Czy zatem powinniśmy zupełnie ograniczyć słodkości? Nie, ale róbmy desery sami, eliminując biały cukier z diety. Wypróbuj smaczne i proste przepisy z wykorzystaniem naturalnych składników, a twoja sylwetka i zdrowie na pewno na tym nie ucierpią. Oto przepisy na zdrowe desery bez cukru.
Jak zrobić zdrowy deser bez cukru? To prostsze niż myślisz. Poniżej znajdziesz sześć propozycji. Oto przepisy na zdrowe desery - desery bez cukru.
Budyń kokosowy z nasionami chia
Uwielbiasz budyń, ale wiesz, że to źródło pustych kalorii? Wypróbuj nasiona chia z dodatkiem mleka kokosowego i płynnej stewii. Nasiona chia w żelowej postaci zapobiegają szybkiemu wchłanianiu się węglowodanów, stąd też polecane są diabetykom. Ponadto obfitują one w składniki odżywcze: cynk, fosfor, magnez, wapń i żelazo. To także źródło cennych dla zdrowia kwasów omega-3, kwasów omega-6 i błonnika, sprzyjającego odchudzaniu. Jak przygotować kokosowy budyń z nasionami chia?
Składniki potrzebne do wykonania 4 porcji budyniu:
- ¼ szklanki nasion chia,
- 1 szklanka mleka kokosowego,
- 9 kropli stewii w płynie.
W szklanym pojemniku wymieszaj blenderem wszystkie składniki i wstaw do lodówki na całą noc. Rano wymieszaj budyń, aby pozbyć się pozostałych grudek. Gotowe!
Krem z orzechów nerkowca i truskawek
Naukowcy z Uniwersytetu w Montrealu (Kanada) oraz Uniwersytetu w Jaunde (Kamerun) udowodnili, że wyciąg z orzechów nerkowca wpływa na wrażliwość tkanek na insulinę, stymulując wchłanianie glukozy przez komórki mięśni. Ponadto nerkowce mają niski indeks glikemiczny (15), stąd też polecane są diabetykom. Jak przygotować pyszny i dietetyczny deser na bazie tych orzechów?
Składniki na 4 porcje:
- 1 szklanka orzechów nerkowca,
- ½ szklanki wody,
- 1 łyżka miodu,
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
- 2 szklanki truskawek albo innych owoców.
Orzechy nerkowca namocz w wodzie przez 3 godziny. Umyj i pokrój w plasterki truskawki. Kiedy orzechy będą już gotowe, odcedź je i wymieszaj blenderem, aż uzyskają kremową konsystencję (jeżeli zajdzie taka potrzeba, dodaj trochę wody). Do przygotowanego kremu z orzechów nerkowców dodaj miód i wanilię i wymieszaj na gładką masę. Przygotowanym kremem oblej truskawki albo inne ulubione owoce.
Smażone banany na oleju kokosowym
Banany to przede wszystkim skarbnica potasu, stąd też polecane są osobom, które mają problem z wysokim ciśnieniem. Owoce te powinny znaleźć się w diecie osób zmagających się z wrzodami, a także dzieci, które mają problemy żołądkowe. Banany to źródło witamin A, C, E i K oraz witamin z grupy B. Oprócz potasu odnajdziemy w nich także magnez, wapń i fosfor.
Składniki:
- 2 dojrzałe banany,
- 3 łyżki oleju kokosowego,
- cynamon.
Banany obierz i pokrój. Na patelni rozgrzej olej i smaż owoce na wolnym ogniu przez 2 minuty z każdej strony. Ułóż banany na talerzu do ostygnięcia, a następnie posyp je cynamonem. Słodka przekąska bez dodatku cukru jest już gotowa.
Czekoladowy koktajl z awokado
Dla miłośników czekoladowych deserów polecamy czekoladowe smoothie z awokado. Warto, by ten owoc, chociaż jest dość kaloryczny (średniej wielkości awokado ma ok 400 kcal) i bogaty w tłuszcze, na stałe zagościł w naszej diecie. Awokado zawiera chociażby kwas oleinowy, który chroni serce przed chorobami i obniża poziom cholesterolu we krwi. Badania naukowe wykazały, że przeciwdziała wystąpieniu nowotworów piersi oraz prostaty, a ponadto jest lekarstwem na… kaca! Przygotowanie pysznego koktajlu zajmie ci kilka minut.
Składniki:
- 1 dojrzałe, obrane i pokrojone awokado,
- 2 dojrzałe, obrane i pokrojone banany,
- 2 szklanki niesłodzonego mleka migdałowego,
- 2 łyżki niesłodzonego kakao.
Umieść wszystkie składniki w blenderze i zmiksuj je na gładką masę. Koktajl nie tylko zaspokoi ochotę na słodycze, ale także doda ci energii w ciągu dnia.
Krem z ciecierzycy
Sprzyja odchudzaniu, obniża ciśnienie krwi, zapobiega zaparciom i tworzeniu się blaszki miażdżycowej, a do tego można z niej przygotować pyszny deser. O czym mowa? O cieciorce, zwanej także ciecierzycą. Chcesz zaskoczyć swojego partnera smaczną przekąską? Wypróbuj orzechowego kremu z cieciorki. Uwaga! To także afrodyzjak, który działa pobudzająco.
Składniki:
- 1 puszka ciecierzycy,
- ¼ kostki masła orzechowego,
- 3 łyżki syropu klonowego,
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
- 3 łyżki owsa,
- szczypta soli.
Odcedź ciecierzycę i dobrze ją opłucz. Wszystkie składniki wrzuć do malaksera i zmiksuj do uzyskania gładkiej masy. Owoce z takim dipem smakują wybornie!
Jabłka pieczone z cynamonem, wanilią i mlekiem migdałowym
Zawarte w jabłkach pektyny oczyszczają organizm z trujących substancji – wiążą metale ciężkie, jak np. kobalt czy ołów w nierozpuszczalne sole, które następnie są wydalane z organizmu. Stąd też jedzenie jabłek polecane jest nie tylko nałogowym palaczom, ale także mieszkańcom dużych, zanieczyszczonych miast. Ponieważ wspomagają trawienie, owoce te są pożądane w czasie odchudzania. Znudziły ci się surowe jabłka? Upiecz je w piekarniku.
Składniki:
- 5 dużych jabłek,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
- 1 szklanka niesłodzonego mleka migdałowego,
- 2 łyżki wody.
Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Jabłka pokrój na cztery części i usuń nasiona. Obsyp je cynamonem i włóż do żaroodpornego naczynia. W kubku wymieszaj ekstrakt z wanilii, mleko i wodę i oblej nimi jabłka. Piecz w piekarniku przez 30 min. Pamiętaj, by przed podaniem wystudzić jabłkowy deser.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze