Właściwości przyprawy dyniowej. Poznaj 7 korzyści, jakie niesie dla twojego zdrowia
Jesień w pełni. Jeśli miałbyś wybrać jedno warzywo, które nierozerwalnie wiąże się z tą porą roku, będzie to... dynia! Rozgrzewająca jesienne wieczory zupa, pyszne dyniowe ciasto czy rozpływające się w ustach placuszki, pojawiają się już niemal w każdym domu. Teraz popularna staje się dyniowa przyprawa, na zachodzie znana jako pumpkin spice. Wyjątkowy smak to nie wszystko – jest też korzystna dla twojego zdrowia. Pumpkin spice to w rzeczywistości mieszanka przypraw. Znajdziemy w niej kombinację sproszkowanej dyni, gałki muszkatołowej, anyżu, imbiru, cynamonu i goździków. Na całym świecie w okresie jesienno-zimowym dosypywana jest niemal do wszystkiego, od ciast przez pieczywo, aż po kawę. Okazuje się, że nie tylko świetnie smakuje, ale też ma wiele prozdrowotnych właściwości.
Ten artykuł ma 8 stron:

Łagodzi ból wrażliwych zębów
Jeśli należysz do grona osób, u których każdy łyk gorącej kawy wiąże się z przejmującym bólem zębów, następnym razem dosyp do ulubionej małej czarnej odrobinę pumpkin spice. Zawarty w niej goździk zawiera eugenol – naturalny środek znieczulający.

Eugenol działa nie tylko przeciwbólowo, ale też przeciwgrzybiczo, dlatego doskonale radzi sobie z łagodzeniem stanu zapalnego dziąseł czy zębów. Spróbuj – naprawdę działa zwłaszcza, gdy od wizyty do dentysty dzielą cię usłane bólem tygodnie.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze