Jednodniowy detoks wiosenny Anny Lewandowskiej
PAULINA BANAŚKIEWICZ-SURMA • dawno temuWiosna tuż-tuż. Wraz z jej nadejściem zyskujemy chęć do ćwiczeń i motywację do zmian w wyglądzie (chcemy zrzucić zbędne kilogramy) i swoim otoczeniu. To okazja nie tylko do tego, aby uporządkować garderobę, ale i oczyścić organizm ze szkodliwych substancji. Anna Lewandowska rekomenduje jednodniowy detoks warzywny. Dlaczego? Po okresie zimowym organizm potrzebuje dawki witamin i składników mineralnych.
Ten artykuł ma 2 strony:
Jednodniowe warzywne menu detoksykacyjne Anny Lewandowskiej
Woda z cytryną
Lista składników:
- szklanka wody,
- szczypta kurkumy,
- sok wyciśnięty z połowy cytryny,
- szczypta chilli,
- szczypta kardamonu,
- kawałek świeżego imbiru wielkości kciuka (starty).
Sposób przygotowania:
Do szklanki z ciepłą wodą wlewamy sok z cytryny. Dodajemy przyprawy i starty imbir. Mieszamy. Napój jest gotowy do spożycia.
Zobacz też: Detoksykujący koktajl z pietruszki, który przygotujesz w 3 minuty
Detoksykujący sok
Lista składników:
- 2 pomidory,
- średniej wielkości ogórek,
- 100 ml wody,
- szczypta soli morskiej,
- szczypta kurkumy,
- szczypta chilli lub pieprzu czarnego.
Sposób przygotowania:
Obieramy warzywa ze skórki. Kroimy je na części. Wrzucamy do kielicha blendera, dodajemy przyprawy i dolewamy wodę. Miksujemy do uzyskania napoju o gładkiej konsystencji.
Zupa krem
Lista składników:
- woda,
- koper włoski,
- 3 łodygi selera naciowego,
- pasternak (mały),
- 2 ziemniaki lub połowa słodkiego ziemniaka (batata),
- 40 gramów amarantusa,
- garść świeżego koperku,
- szczypta soli morskiej,
- pieprz czarny,
- szczypta tymianku,
- szczypta kozieradki,
- szczypta kurkumy,
- łyżka oleju lnianego.
Sposób przygotowania:
Po umyciu i obraniu warzyw, kroimy je na części. Wrzucamy do garnka z wodą. Dodajemy przyprawy. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy na niewielkim ogniu do miękkości warzyw. W tym czasie przygotowujemy amarantus. Następnie zawartość obu garnków miksujemy do uzyskania konsystencji kremu. Serwujemy zupę posypaną kozieradką, koperkiem i skropioną olejem lnianym.
Zobacz też: 5 innych sposobów na detoks niż picie oczyszczających soków
Sałatka
Lista składników:
- 150 gramów młodego szpinaku,
- 2 łodygi selera naciowego,
- połowa kopru włoskiego,
- sok z cytryny,
- garść rzeżuchy,
- łyżka pestek dyni,
- łyżka oliwy z oliwek,
- 40 gramów ugotowanej żółtej soczewicy z dodatkiem kurkumy.
Sposób przygotowania:
Myjemy warzywa pod bieżącą wodą. Kroimy seler w półksiężyce, a koper w plastry. W naczyniu łączymy ugotowaną soczewicę z warzywami, dodajemy rzeżuchę i pestki dyni, a następnie skrapiamy sałatkę sokiem z cytryny i oliwą. Mieszamy. Podwieczorek gotowy.
Duszone warzywa
Lista składników:
- 100 gramów grzybów (Lewandowska poleca grzyby shitake),
- 3 liście jarmużu,
- 150 gramów marchewki lub dyni,
- oliwa z oliwek,
- liście świeżej mięty (do dekoracji).
Sposób przygotowania:
Kroimy wszystkie warzywa na cząstki. Wrzucamy je do garnka z oliwą i dodajemy przyprawy. Przez chwilę smażymy. Następnie dolewamy niewielką ilość wody, zmniejszamy płomień i dusimy pod przykryciem do momentu, aż staną się miękkie. Na koniec (po wyłożeniu na talerz) posypujemy danie liśćmi mięty.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze