Sok z marchwi – pij na zdrowie!
KATARZYNA KRUPKA • dawno temuTo jeden z najzdrowszych soków – w dodatku jest pyszny i można go łączyć na wiele sposobów z innymi warzywami lub ulubionymi owocami. Marchew to prawdziwa skarbnica witamin z grupy B (w tym kwasu foliowego), witamin H, E, PP, K i oczywiście A. Znajdziesz w niej również cynk, wapń, żelazo, potas, fosfor, miedź, krzem, magnez i kobalt. Dodatkowo tłuszcze, białka, pektyny i flawonoidy. Czego można chcieć więcej?
Najlepszy wybór
Najlepszy sok to ten, który przygotujesz sam. Jeśli jednak nie masz na to czasu, wystarczy, że w sklepie dokładnie przeczytasz, co znajduje się na etykiecie produktu. Zawsze trzymaj się zasady – im mniej, tym lepiej. W wielu supermarketach znajdziesz również jednodniowe soki – te są najzdrowsze.
Witaminy A, D, E i K są rozpuszczalne w tłuszczach. Co to oznacza? Po prostu – lubią tłuszcz i w jego towarzystwie znacznie lepiej się wchłaniają. Aby wykorzystać w pełni właściwości np. beta-karotenu, czyli prowitaminy witaminy A, przed wypiciem soku zjedz posiłek z zawartością tłuszczów – mogą być roślinne. Możesz również dodać łyżeczkę np. oliwy z oliwek do przygotowanego lub kupionego wcześniej soku.
Zdrowe oczy
Sok z marchwi dzięki zawartości beta-karotenu jest prekursorem retinolu, czyli witaminy A biorącej udział w procesie widzenia. Jej niedobór może powodować kłopoty ze wzrokiem. Jeśli będziesz pamiętać o regularnym piciu napoju, unikniesz ryzyka wystąpienia takich chorób jak zwyrodnienie plamki żółtej, zaćma czy uszkodzenia narządu wzroku. Sok jest zalecany również osobom, u których stan zdrowia oczu znacznie się pogorszył.
Piękna cera, włosy i paznokcie
Regularne picie soku z marchwi zdecydowanie poprawia koloryt skóry – nadając jej piękny, delikatnie opalony odcień. Witamina A odpowiada również za mocne włosy, paznokcie, kości i zęby. Dobroczynnie wpływa na organizm również witamina E. Ale uwaga! Jak ze wszystkim, tak i z tym sokiem należy zachować umiar – zbyt duże ilości beta-karotenu w organizmie zabarwią skórę na nieestetyczny, pomarańczowy odcień.
Zobacz też: Dlaczego nie jesz beta-karotenu? Ważny składnik dla naszego zdrowia!
Młody wygląd
Wiadomo, że witamina E to prawdziwy eliksir młodości, gdyż opóźnia proces starzenia się skóry. Ten rozpuszczalny w tłuszczu niezwykle silny antyoksydant chroni skórę przed szkodliwym promieniowaniem UV, zanieczyszczeniami środowiska czy niszczącymi cerę wolnymi rodnikami.
Witamina E zabezpiecza również organizm przed rozwojem chorób nowotworowych. Aby odczuć dobroczynny wpływ soku, należy wypijać szklankę dziennie.
Odpowiedni poziom cholesterolu
Sok marchwiowy to jeden z największych wrogów złego cholesterolu. Wszystko dzięki zawartości potasu, który pomaga obniżyć jego poziom we krwi, a to znacznie zmniejsza ryzyko wystąpienia zawału, miażdżycy czy udaru mózgu.
Dodatkowo w marchwi ukryte są pektyny – rodzaj błonnika, który również pomaga pozbyć się cholesterolu. Sok z marchwi pomaga utrzymać właściwy poziom ciśnienia tętniczego i wpływa dobroczynnie na ilość produkowanej insuliny, dlatego jest polecany diabetykom.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze