Dieta owsiankowa - efekty, przepisy, jadłospis. Owsianka na jeden dzień albo na dwa miesiące
REDAKCJA WP FITNESS • dawno temu • 3 komentarzeDieta owsiankowa polega na jedzeniu płatków owsianych. Efekt diety zależy od tego, czy wybierzemy wariant jednodniowy, czy dwumiesięczny, który jest bardziej restrykcyjny. Niestety, jadłospis i przepisy stosowane podczas diety owsiankowej są dość monotonne.
Dieta owsiankowa — efekty
Efekty diety owsiankowej zależne są od tego, który wariant diety wybierzemy. Wariant jednodniowy pozwala na pozbycie się jednego kilograma. Należy jednak pamiętać, aby nie powtarzać tej diety zbyt często, bowiem dieta owsiankowa - jak każda monodieta — na dłuższą metę nie jest dobra dla naszego organizmu.
Płatki owsiane nie zawierają dużej ilości węglowodanów, a do tego bardzo powoli uwalniają energię, dzięki czemu w ciągu dnia nie czujemy wielkiego głodu. Płatki owiane są także bogate w błonnik, który wspomaga pracę jelit.
Dieta owsiankowa — zasady
Dieta owsiankowa polega na przyjmowaniu produktów nieprzetworzonych, które jednocześnie mają niską zawartość węglowodanów. Głównym składnikiem tej diety są więc płatki owsiane, które możemy przygotować na mleku, na wodzie lub na jogurcie. Warto jednak pamiętać, aby były to naturalne płatki owsiane — przetworzone płatki typu instant nie wchodzą w grę. Tak samo musimy wystrzegać się musli, które posiada zbyt wiele cukrów prostych.
Dieta owsiankowa — warianty
Jadłospis diety owsiankowej zależy od tego, czy wybierzemy wariant jednodniowy, czy dwumiesięczny. Co więcej, wariant dwumiesięczny podzielony jest na trzy etapy, z których każdy różni się od siebie pod względem jadłospisu.
Jednodniowa dieta owsiankowa
Tego dnia jemy tylko owsiankę, którą przygotowujemy z 5–6 łyżek płatków osianych. Zalewamy je mlekiem, wodą lub jogurtem naturalnym (według uznania). Do owsianki możemy też dołączyć owoce dla smaku — jabłko, kiwi, pomarańczę lub banan. Gotową owsiankę dzielimy na 5 porcji, które jemy w ciągu dnia co 2–3 godziny.
Długoterminowa dieta owsiankowa
Długoterminowa dieta owsiankowa jest znacznie bardziej restrykcyjna od diety jednodniowej i składa się z trzech etapów. Pierwszy etap trwa tydzień, nie możemy wówczas przyjmować innych pokarmów niż owsianka i niesłodzone napoje. Dziennie możemy zjeść jedynie 4 porcje owsianki, ale musimy pamiętać, aby łącznie nie przekroczyć 1200 kalorii.
Drugi etap trwa cztery tygodnie. W tym okresie możemy jeść jedynie 3 porcje owsianki dziennie, ale jednocześnie możemy wzbogacić swoją dietę o owoce, warzywa, chude ryby i chude mięso. Należy jednak pamiętać, aby mięsa nie smażyć — najlepiej podawać je w formie gotowanej, pieczonej lub grillowanej.
Trzeci etap długoterminowej diety owsiankowej to tak naprawdę etap wychodzenia z diety. Wówczas owsiankę spożywamy jedynie raz dziennie. Pozostałe posiłki natomiast to lekkostrawne warzywa, owoce, ryby, mięsa oraz wszelkie produkty pełnoziarniste.
Dieta owsiankowa — jadłospis
Dzień 1
Śniadanie: płatki owsiane z jogurtem i małą garścią rodzynek
Drugie śniadanie: miks dowolnych owoców (około pół miseczki)
Obiad: pieczony dorsz, zielona sałata z jogurtem naturalnym oraz owsianka na mleku
Podwieczorek: miks dowolnych świeżych warzyw (około pół miseczki)
Kolacja: pół miski owsianki, gotowana fasolka szparagowa.
Dzień 2
Śniadanie: owsianka na jogurcie naturalnym z dodatkiem żurawiny
Drugie śniadanie: jedna pomarańcza
Obiad: pieczona pierś z kurczaka, brokuł gotowany na parze i miska owsianki na mleku
Podwieczorek: surówka z marchewki i jabłka.
Kolacja: porcja płatków owsianych na wodzie, sałata z rzodkiewką i jogurtem naturalnym.
Dieta owsiankowa — przepisy
Owsianka na mleku. Płatki owsiane wrzucamy do garnka, zalewamy mlekiem i gotujemy przez około 15 minut, co jakiś czas mieszając. Gdy owsianka będzie już gotowa, możemy dodać do niej ulubione dodatki, np. jabłko, banan, żurawinę czy rodzynki.
Owsianka pieczona. Płatki owsiane zalewamy gorącym mlekiem i odstawiamy na kwadrans, aby wchłonęły nadmiar mleka. Następnie dodajemy do miski ulubione dodatki — żurawinę, rodzynki, śliwki, orzechy laskowe, wiórki kokosowe — wedle uznania. Do masy wbijamy również dwa jajka, a całość mieszamy. Tak przygotowaną owsiankę przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem, a następnie pieczemy przez 30 minut w 180 st. Celsjusza.
Jakub Ruźniak
Ten artykuł ma 3 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze