Przepis na udaną majówkę
REDAKCJA WP FITNESS • dawno temuWielkimi krokami nadchodzi wyczekiwany przez Polaków długi weekend majowy, a tym samym rozpoczęcie sezonu grillowego. Pieczone kiełbasy, karkówka czy szaszłyki to dla większości z nas podstawa udanego barbecue. Jednak czy przyrządzone w ten sposób potrawy nie zaszkodzą zdrowiu? Czy odchudzając się, można nadal smacznie spędzić długi weekend majowy? Ekspert podpowiada, co zrobić, aby majówka była zdrowa i pyszna.
Z wyników badania przeprowadzonego przez GfK wynika, że ponad 40 proc. Polaków powyżej 15. roku życia spędzi długi weekend majowy na biesiadzie grillowej. Cieplejsze dni, towarzystwo najbliższych i smaczne jedzenie sprawiają, że Polacy chętnie przebywają w trakcie majówkowego weekendu na zewnątrz. Ale czy grillowanie może wpłynąć na zdrowie?
Jak podaje literatura medyczna, na organizm człowieka w znacznej mierze oddziałują zanieczyszczenia środowiska. Wśród nich powszechnie występującymi są wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA) – są to związki o udokumentowanym działaniu mutagennym i kancerogennym powodujące zwiększone ryzyko rozwoju chorób nowotworowych. Jednym ze źródeł emisji związków z grupy WWA do środowiska czy żywności jest spalanie różnych substancji, począwszy od drewna, przez papierosy, po… grill.
Zobacz też: Grilluj dietetycznie i bądź fit
– Można minimalizować wpływ tych zagrożeń, używając odpowiednich przypraw. Gdy już decydujemy się na małe odstępstwo od zdrowej diety, warto to zrobić ze smakiem. Dlatego tę jedną kiełbaskę czy kawałek karkówki warto przyprawić kminkiem, kolendrą, imbirem, rozmarynem lub kurkumą, które charakteryzują się właściwościami antyoksydacyjnymi – wyjaśnia Monika Honory, holistyczny ekspert ds. żywienia.
Innym aspektem grillowania, który może wpływać na zdrowie, jest kaloryczność spożywanych posiłków. Kilkugodzinna, zakrapiana lekkim alkoholem biesiada może także obciążyć żołądek i wątrobę. Osoby walczące z kilkoma nadmiernymi kilogramami powinny w sposób przemyślany podejść do sprawy przygotowania posiłków na weekend majowy.
– Z jakich produktów spożywczych nie jesteśmy w stanie zrezygnować w tym czasie? To pierwsze pytanie, które powinniśmy sobie zadać na początku przygotowań – radzi Monika Honory.
Zobacz też: Potrawy z grilla na diecie? To możliwe!
– O wiele łatwiej jest stworzyć przepisy i modyfikować je, mając podstawę, czyli bazę ulubionych produktów. Dzięki temu możemy w świadomy sposób wymienić produkty na inne lub zmienić sposób ich przygotowania. Dlatego też proponuję, aby zamiast kiełbaski z grilla przygotować pyszną i sycącą zupę na bazie kiełbasy i boczku – radzi ekspert ds. żywienia.
– Mój przepis na cyganówkę jest dowodem na to, że można przełamać stereotypy, a przy tym chudnąć. Intensywny zapach, a także smak zupy pozwala zaspokoić podniebienie, nawet to najbardziej wymagające. Dość duża ilość naturalnego tłuszczu uzyskana z gotowanego boczku, sprawi, że nawet przez chwilę nie pomyślicie o tradycyjnej kiełbasie z grilla – podpowiada Monika Honory.
W trakcie weekendu majowego warto eksperymentować w kuchni, stworzyć własne, niepowtarzalne kombinacje w formie zupy na ulubionych produktach. Jest to świetny sposób, aby zdrowo i smacznie spędzić ten czas, nie rezygnując z przyjemności, a przy tym tracić kilogramy.
Zupy coraz częściej goszczą na stołach Polaków. Dzięki swoim cennym właściwościom m.in. takim jak oczyszczanie i nawadnianie organizmu, a także przyspieszanie przemiany materii mogą pomóc wyregulować rytm pracy jelit, a także podkręcić metabolizm, który wraz z wiekiem naturalnie zwalnia. Lekkostrawna i nieograniczona w składniki zupa może być stosowana przy różnych schorzeniach układu pokarmowego.
Zobacz też: Grillowany ogon homara w sosie z białego wina i masła
– Warto zwrócić uwagę na fakt, że produkty gotowane są o wiele delikatniejsze dla żołądka, nie są narażone na dodatek niekorzystnych dla organizmu związków — dodaje ekspertka.
Informacja prasowa
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze