Grill na diecie - to możliwe! Co z grilla na diecie? Sprawdź
AGNIESZKA GOTÓWKA • dawno temu • 7 komentarzyWiększość z nas uwielbia potrawy z rusztu. Kiełbasy, mięsa, ryby, ale i warzywa - każdy w grillowym menu znajdzie coś dla siebie. Ale czy grill na diecie to dobry pomysł? Czy przestrzegając diety, można bezkarnie zajadać się ugrillowanym mięsiwem?
Proces gubienia zbędnych kilogramów wcale nie jest prosty. Wiele się mówi o połączeniu aktywności fizycznej i zdrowej diety. I tu rodzi się pytanie, czy potrawy z grilla mogą być zdrowe? Okazuje się, że tak! Jest na to bowiem kilka sprawdzonych sposobów.
Jak grillować zdrowo?
Nie kupuj gotowych marynat. Ich podstawowym składnikiem jest glutaminian sodu. Nie wkładaj też mięsa do miski z tłuszczem. Dopraw mięso kompozycją ziół i przypraw, tj. pieprz, papryka, polej delikatnie oliwą z oliwek.
Nie przypiekaj mięsa ani warzyw. To skrajnie nieodpowiedzialne, bo substancje wytworzone w czasie intensywnej obróbki termicznej są rakotwórcze (a do tego ciężkostrawne i pozbawione jakichkolwiek wartości odżywczych).
Wybieraj mięsa mniej tłuste, bo kapiący do ognia tłuszcz powoduje, że tworzy się szkodliwy dym.
Dietetyczne grillowanie
Ma ono ścisły związek ze zdrowym przygotowywaniem potraw z rusztu. Jeśli dostosujemy się do nich, a do tego wybierzemy odpowiednie mięsa, wówczas możemy bez wyrzutów sumienia zajadać się smacznymi potrawami z grilla. Co zatem kłaść na ruszt, gdy dbamy o sylwetkę?
Kiełbasa z grilla na diecie - to nie jest najlepszy pomysł. Zrezygnujmy także z karkówki i boczku, a sięgnijmy po pierś z kurczaka i ryby (ich dodatkową zaletą jest krótki czas przygotowania).
Zwróćmy się też ku warzywom. Idealne do grillowania są:
- papryka,
- cukinia,
- bakłażan,
- pieczarki,
- cebula,
- szparagi,
- pomidor.
Warzywa najlepiej jest zapiekać owinięte w folię aluminiową, a przed położeniem na ruszt — skropić je oliwą z oliwek i posypać ulubionymi ziołami.
W czasie grillowania podawane są również napoje. Klasyką są napoje gazowane i piwo. Jeśli jesteś na diecie, sięgnij po wodę, np. z cytryną.
Zrezygnuj z ketchupu i sosów, zwłaszcza gotowych. Lepiej przyrządzić go samemu na bazie jogurtu naturalnego, dodając miętę, czosnek oraz inne zioła.
Moda na szczupłą sylwetkę i zdrowe odżywianie trwa w najlepsze. Ociekająca tłuszczem kiełbasa i spalony boczek to nie są potrawy, jakie z przyjemnością zjemy w czasie grillowania z przyjaciółmi. Zaserwuj im lepiej coś zdrowego, smacznego i aromatycznego. Delektuj się smakiem i nie martw o dodatkowe kalorie.
Ten artykuł ma 7 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze