Potrawy z grilla na diecie? To możliwe!

Większość z nas uwielbia potrawy z rusztu. Kiełbasy, mięsa, ryby, ale i warzywa – każdy w grillowym menu znajdzie coś dla siebie. A czy będąc na diecie, można bezkarnie zajadać się ugrillowanym mięsiwem?

Shutterstock

Proces gubienia zbędnych kilogramów wcale nie jest prosty. Wiele się mówi o połączeniu aktywności fizycznej i zdrowej diety. I tu rodzi się pytanie, czy potrawy z grilla mogą być zdrowe? Okazuje się, że tak! Jest na to bowiem kilka sprawdzonych sposobów.

Środki ułatwiające odchudzanie

Jak grillować zdrowo?

Nie kupuj gotowych marynat. Ich podstawowym składnikiem jest glutaminian sodu. Nie wkładaj też mięsa do miski z tłuszczem. Dopraw mięso kompozycją ziół i przypraw, tj. pieprz, papryka, polej delikatnie oliwą z oliwek.

Nie przypiekaj mięsa ani warzyw. To skrajnie nieodpowiedzialne, bo substancje wytworzone w czasie intensywnej obróbki termicznej są rakotwórcze (a do tego ciężkostrawne i pozbawione jakichkolwiek wartości odżywczych).

Wybieraj mięsa mniej tłuste, bo kapiący do ognia tłuszcz powoduje, że tworzy się szkodliwy dym.

Dietetyczne grillowanie

Ma ono ścisły związek ze zdrowym przygotowywaniem potraw z rusztu. Jeśli dostosujemy się do nich, a do tego wybierzemy odpowiednie mięsa, wówczas możemy bez wyrzutów sumienia zajadać się smacznymi potrawami z grilla. Co zatem kłaść na ruszt, gdy dbamy o sylwetkę? Zrezygnujmy z karkówki i boczku, a sięgnijmy po pierś z kurczaka i ryby (ich dodatkową zaletą jest krótki czas przygotowania).

Zwróćmy się też ku warzywom. Idealne do grillowania są:

  • papryka,
  • cukinia,
  • bakłażan,
  • pieczarki,
  • cebula,
  • szparagi,
  • pomidor.

Warzywa najlepiej jest zapiekać owinięte w folię aluminiową, a przed położeniem na ruszt — skropić je oliwą z oliwek i posypać ulubionymi ziołami.

W czasie grillowania podawane są również napoje. Klasyką są napoje gazowane i piwo. Jeśli jesteś na diecie, sięgnij po wodę, np. z cytryną.

Zrezygnuj z ketchupu i sosów, zwłaszcza gotowych. Lepiej przyrządzić go samemu na bazie jogurtu naturalnego, dodając miętę, czosnek oraz inne zioła.

Moda na szczupłą sylwetkę i zdrowe odżywianie trwa w najlepsze. Ociekająca tłuszczem kiełbasa i spalony boczek to nie są potrawy, jakie z przyjemnością zjemy w czasie grillowania z przyjaciółmi. Zaserwuj im lepiej coś zdrowego, smacznego i aromatycznego. Delektuj się smakiem i nie martw o dodatkowe kalorie.

Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Diety i odchudzanie:

Co jedzą szczupli ludzie na śniadanie? Jak zrzucić brzuch? Dieta na płaski brzuch. Ćwiczenia na brzuch Specyfika diety przetworowej Wady diety frutariańskiej Dieta ujemnych kalorii - zasady, produkty, przeciwwskazania Oczyść organizm z pomocą kaszy jaglanej i chudnij zdrowo Euro 2016: ile kalorii tracimy, ile ich przybywa w czasie oglądania meczu? Jak mądrze zrzucić zbędne kilogramy? 5 dziwnych, ale skutecznych trików dietetycznych Trzydniowa dieta na płaski brzuch to mit? (WIDEO) Dziewczyna przez trzy lata piła herbatki odchudzające. Po ich odstawieniu trafiła do szpitala Ile kalorii spalasz podczas biegania?

Popularne w tym tygodniu:

Jak schudnąć po pandemii? Forma na lato nadal jest w twoim zasięgu! Tabletki odchudzające - które suplementy są skuteczne? Zgubić 15 kilogramów to nie jest taki problem, ale jak zgubić 15 lat?